woensdag 11 januari 2012

Why don't you...?

invloedrijke personen deel 2
Nadat we over de huidige Amerikaanse hoofdredactrice van Vogue hebben gesproken gaan we terug in de tijd. Anna Wintour is verbonden met het fenomeen Vogue en andersom maar er waren vroeger net zulke invloedrijke redacteuren als zij. Daarom gaan we het nu hebben over de indrukwekkende Diana Vreeland.


Diana Vreeland
De fantasierijke Diana Vreeland maakte van 1937 tot 1962 de Amerikaanse Vogue tot een groot succes. Later ging ze ook nog werken voor de Harper's Bazaar waarvoor ze de rubriek Why don't you...? schreef. Hierin stonden tips zoals 'Laat uw hermelijnen jas vermaken tot een badjas' en 'Knoop een zwarte tule om uw pols'. Ze maakte mode toegankelijk voor iedereen. Via haar humoristisch geschreven artikelen, boeiende vertellingen over mode en haar schitterende modereportages bracht ze Vogue naar een ander niveau. In 1972 werd ze abrupt ontslagen. De reden hiervoor was dat Vogue een andere weg in wilde slaan. Als reactie gaf ze 'Wat moet ik doen, met pensioen? Ik ben pas zeventig'. Het Metropolitan Museum of Art's Costume Institute vroeg haar als artistiek adviseur. Met exposities zoals The world of Balenciaga (1973) en Yves Saint Laurent: 25 Years of design trok ze een groot publiek aan. 


Deze pittige dame bevalt ons wel. Aan de uitspraak 'Laat uw hermelijnen jas vermaken tot een badjas' is duidelijk te merken dat het om een andere tijd gaat. Zulke uitspraken zul je niet snel horen van Wintour, zij is niet persoonlijk gericht naar de lezers. Volgende keer kun je hier het een en ander lezen over fotografen uit het verleden en nu. Benieuwd wat voor iemand Mario Testino is? Blijf ons volgen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten