maandag 16 januari 2012

Trip down fashionable memory lane

20's fashion

Na een lange en inspiratieloze schoolexamenweek is het toch echt weer tijd om een fatsoenlijk artikel te schrijven. De komende weken zal ons meest favoriete onderwerp ooit aan bod komen. Drie keer raden… ja je raad het natuurlijk meteen: mode! Vanaf de Roaring Twenties tot aan de vooruitstrevende mode van nu: alle trends worden haarfijn uitgeplozen.

Onze reis door modeland begint vlak na de Eerste Wereldoorlog. Na een aantal jaar rondgelopen te hebben in ‘oorlogskleding’ (lees: maakt niet uit, als het mijn lijf maar bedekt), werd mode een upcoming business. Vóór de oorlog was het voor de vrouw gebruikelijk om een korset te dragen, om daarmee de taille te benadrukken. De ontwerpen van Paul Poiret en Coco Chanel brachten hierin verandering. Coco Chanel was ervan overtuigd dat je in een jurk minstens 20 cm speling moet hebben om je middel, want anders kun je niet ademen.  Hier zijn wij het zeker mee eens, want het kwam meer dan eens voor dat een vrouw flauwviel door een te strak zittend korset.

De Roaring Twenties begonnen in 1924 en eindigden abrupt in 1929, het jaar van de Beurskrach.

watergolven met een cloche

De soberheid van de oorlog lieten de mensen achter zich, nadat de economie weer op gang was gekomen en de vrijheid die daarvoor in de plaats kwam creëerde een nieuwe levensstijl.  De mode van die tijd was uitgesproken en uitbundig, net als de feesten en partijen die werden gegeven. Vrouwen knipten massaal hun haar kort. Deze stroom van kappersbezoeken werden in gang gezet door Coco Chanel, die in de jaren ’20 haar haar kort liet knippen. Het korte haar werd in die tijd gestyled met watergolven.  Dit kapsel wordt vandaag de dag gezien als ouderwets, maar was in die tijd zeer modern. Omdat het haar zo kort was geknipt, droegen vrouwen kleine hoedjes, genaamd cloches. Cloche is het Franse woord voor bel, uitleg onnodig :). Deze hoedjes werden vorig seizoen nog verkocht bij H&M. Grappig dat hoedjes uit die tijd nu ook weer aan populariteit winnen. In fact: deze lifestylenerds hebben vorig jaar met z'n tweeën staan twijfelen over de aankoop van een cloche... (en uiteindelijk de aankoop uitgesteld omdat de vorm van ons hoofd niet zo cloche-proof was)


de beroemde foto van madame Chanel

De rokken waren in lange tijd kort, maar snel na de oorlog maakten couturiers de rokken weer lang, om zich een paar jaar later te bedenken en de zomen toch weer omhoog te brengen. Stoffen werden uitdagender, doorschijnend bijvoorbeeld, of met franjes en kant. De taille was compleet naar de achtergrond verdwenen.  Om de vrouwelijke elegantie te benadrukken liet Coco Chanel haar modellen lange parelsnoeren dragen. Die parels waren niet echt, maar volgens madame Chanel hoefden vrouwen er niet rijk uit te zien, maar vooral elegant.



de androgyne look

Een andere trend uit de jaren ’20 was de androgyne look, of voor de Françaises onder ons: la garçonne. Borsten en billen werden niet meer benadrukt, maar juist platgedrukt. De jassen en jurken waren lang en behoorlijk vormloos. Mede dankzij Coco Chanel bleef de elegantie behouden, ondanks de mannelijke vormen.

Hier kun je duidelijk zien dat het korset
definitief verdwenen was












De Roaring Twenties waren vrij en uitbundig en daarom werd het laten zien van huid ook mode. Nadat de rokken weer korter waren geworden, werden ook de décolletés laag uitgesneden, om later gevolgd te worden door de laag uitgesneden rug. 



tomboy Agyness

 Tot ver na de twenties zijn de modetrends die we net beschreven hebben belangrijk geweest. Nu, in 2012 is de tomboy look nog steeds heel populair. Op de rode loper worden veel vrouwelijke celebrities gespot in een mannenpak. Agyness Deyn, topmodel (o.a. Burberry en Gaultier) en fashionlover, wordt regelmatig gespot met een androgyne look.

Onze trip door de twenties brengt ons... rapapapapapaa.... naar de thirties. Volgende keer gaan we dus een fashiontour maken langs de trends van de crisisjaren.

Door welk modetijdperk laat jij je inspireren? Let us know!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten