dinsdag 17 januari 2012

Say cheese!

Zoals beloofd... de fotografen! Uit een enorm aantal hebben we deze twee toppers gekozen. Foto's van deze twee fotografen zijn erg vaak te zien op de cover of in spraakmakende shoots. Enjoy!


 Mario Testino


Señor Testino is geboren in Lima, Peru. Nadat hij in 1976 zijn studie in Peru voltooid had, vertrok hij naar Londen om een carrière in de fotografie te beginnen. Over zijn privéleven is hij niet erg openhartig, vandaar deze beperkte informatie. 
Het werk van Mario Testino is wereldberoemd. Zijn werk verscheen onder andere in Vogue, Vanity Fair en V. Ook merken zoals Dolce and Gabbana, Calvin Klein, Gucci, Versace, Estee Lauder en Miu Miu zijn vastgelegd door Mario. Zijn werk is verschenen in maar liefst negen boeken.
In 2002 werd de expositie 'Portraits' in the National Portrait Gallery in Londen tentoongesteld. Tot de dag van vandaag is deze expositie de meest succesvolle tentoonstelling van het museum. De tentoonstelling reisde de hele wereld rond, van Milaan tot aan Tokyo. 
Na al dit goede werk kunnen prijzen niet uitblijven. Hij is onder andere beloond met een eredoctoraat van de University of the Arts in Londen. 
Ook heeft hij enkele koninklijke opdrachten gekregen van bijvoorbeeld de Prince of Wales, Prins Harry, Prince William maar ook Willem-Alexander en Maxima!
Gelukkig heeft Mario Testino het hart op de goede plek. Hij heeft bijvoorbeeld the Elton John Aids Foundation, Aid for Aids, Sargent Cancer Care en the Naked Heart Foundation gesteund. 


Voor ons blijft señor Testino gewoon één van de beste fotografen van Vogue op dit moment. Je hoeft maar in zijn archief rond te neuzen en je begrijpt het. Zijn foto's stralen klasse uit met een vleugje sex-appeal en mysterie. 


Claude Virgin
Claude Ambrose Virgin is geboren in Atlanta, Georgia op 8 juni 1928. Hij is twee keer getrouwd maar ook twee keer gescheiden. Aan zijn twee huwelijken hield hij wel een dochter en twee zonen over.
Hij verhuisde naar New York om te werken als fotograaf. Claude werd beïnvloedt door de art director van Harper's Bazaar Alexey Brodovitch. Meneer Virgin ging aan de bak als assistent van de fotograaf Louis Faurer. 
De Britse Vogue bracht hem naar Londen. Tijdens een diner met de toenmalige editor Audrey Withers vroeg ze aan hem 'What are you going to do for us?' Waarop hij antwoordde: 'Lots of brass! I'm going to put a lot of brass on these girls. Make them look very brassy!' (even voor de duidelijkheid, met brass bedoelde hij juwelen). 
Gek genoeg had zijn werk weinig 'brassiness'. Het was elegant, modellen werden duidelijk neergezet als grown-ups. Claude werd één van de hardstwerkende fotografen en stond bekend om zijn uitbundigheid (wat persoonlijkheid betreft). Wat hem bijzonder maakt voor ons is dat de vrouwen op zijn foto's allure uitstralen, een zekere maat van zelfverzekerdheid.    


Van boven naar beneden:
Mario Testino himself, Mario's nieuwste cover voor Vogue met Freja Beha Erichsen, foto van Maggi Eckardt door Claude en Vogue Cover maart 1960 door Claude.
(Helaas hield Claude Virgin er niet van om zelf op de foto te staan met als gevolg dat wij hem niet kunnen showen aan jullie)


Beide fotografen werken voornamelijk in de modewereld. Zodra je in die wereld zit is het moeilijk over te schakelen naar bijvoorbeeld natuurfoto's. Het vak modefotograaf zal uitdagend blijven omdat je altijd op zoek gaat naar het 'nieuwe' en de trends die je vast moet leggen elke keer weer veranderen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten