woensdag 30 november 2011

Wat zouden we toch zijn zonder make-up?

Tijdens de jaren ’40 werden er ondanks de woedende oorlog ook nog ‘gewone’ advertenties gepubliceerd. Op deze plaatjes werd vooral reclame gemaakt voor make-up, panty’s en kleding. Foto’s gebruiken voor advertenties werd in de jaren ’30 vooral gezien als slechte smaak, men gaf tot die tijd de voorkeur aan tekeningen, maar in de jaren ’40 werden foto’s toch steeds populairder.







Merken kwamen tot de conclusie dat het slim was om celebrities te gebruiken om producten te promoten. Esther Williams, een Amerikaanse actrice en professioneel zwemster, promootte badkleding en hielp hiermee de verkoopcijfers naar een hoogtepunt.





Merle Oberson (1911-1979),een bekende Amerikaanse actrice tijdens de jaren '40, was model voor Maybelline, een make-up merk dat in onze tijd nog steeds razend populair is. Ter vergelijking van deze ouderwetse beautyadvertentie zetten we er een advertentie van 2011 van Maybelline naast.



Merle Oberson voor Maybelline






Adriana Lima voor Maybelline

















Er zijn heeeeeeeel veel verschillen zoals je ziet. De kleuren van de advertentie van nu zijn veel feller en contrasterender dan de prent van Merle Oberson. De oude advertentie is heel simpel, een paar woorden, kort maar krachtig zullen we maar zeggen. De reclame van nu, met Adriana Lima (maar die had je natuurlijk al lang herkend), heeft veel meer tekst. Wat het meest opvallende verschil is, is dat het woord 'Maybelline' helemaal niet aanwezig is op de foto van Merle Oberson en enorm afgebeeld staat in de foto van nu. Ondanks dat het er weinig zijn, hebben we wat overeenkomsten kunnen vinden. Zo is de vrouw op beide foto's een brunette, iets wat vaak voorkomt in reclames van Maybelline. Het model kijkt niet recht in de camera, wat ook ongebruikelijk is voor advertenties.

Waar we vooral versteld van stonden is dat er in de jaren ’40 ook al corrigerend ondergoed bestond. Het onderschrift dat hoort bij het plaatje hieronder luidt: ‘Slimmer? But she isn’t, darling! She’s wearing a Parisienne FLEXEES beneath that travelling costume!’ Deze advertentie kwam uit in 1940! Weer wat geleerd vandaag! Mijn oma kocht dus ook al corrigerend ondergoed. En ik maar denken dat dat iets van de laatste 20 jaar was?!


Als laatste willen we jullie nog even een leuk filmpje laten zien dat gemaakt werd in de jaren ‘40. Vroeger werden namelijk ook al beautytutorials gemaakt! (Korte uitleg van een beautytutorial: een filmpje waarin kort en bondig wordt uitgelegd hoe je een bepaalde look kunt creëren.) Check de enorme laag plamuur die het meisje op haar gezicht smeert…




Wat vind jij van deze tutorial? Let us know!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten