woensdag 30 november 2011

The art of Vogue covers

Afscheid nemen doet pijn, ook in dit geval. Het zal de laatste keer zijn dat de jaren 1900-1940 besproken worden op onze blog. Geniet dus voor de laatste keer van de heerlijke lucht van stoffige, oude Vogue covers!

1936-1940
In de jaren '30 worden de covers vrijer. De creaties waren meer schetsmatig en soms werden de namen van de makers weggelaten.

Eric (illustrator, vanaf 1925 'staff illustrator') is de leider van de jaren '30. Met hem is het mode met een hoofdletter M op de covers. Dit wordt snel opgevolgd door Benito, Bérard (1902-1949, was artiest, illustrator en designer) en René Willaumez (1900-1979, oorspronkelijk frans maar werkte ook in Amerika en Engeland als illustrator). 

Salvador Dali maakt een ontwerp voor de cover, ongeveer twee maanden voordat de tweede oorlog uitbreekt.
Van tijd tot tijd verschijnen er vreemde covers (vreemd: abstracte verbeeldingen i.p.v. vrouwelijke taferelen), gemaakt door onbekenden in de ontwerperswereld. Twee voorbeelden hiervan zijn New England Christmas van Dale Nochols in 1938 en een vrijheidsbeeld in de stijl van Benito door Witold Gordon (Poolse illustrator, geboren rond 1880). Daar komt bij dat één derde tot de helft van de covers verzorgd wordt door fotografen. Het tijdperk van geschilderde covers begon langzaam af te lopen.





Dat was het dan. Vanaf nu zullen de covers veel gaan veranderen. Er zullen meer beroemdheden op de cover schitteren en fotografie is de overheersende techniek. Kijk nog een keer goed, maar niet getreurd want je bent altijd welkom om het lekker terug te lezen in plaats van cold turkey af te kicken

Van boven naar beneden:
Pierre Roy (april 1937), René Bouché (mei 1939), ontwerp van Salvador Dali, Horst (augustus 1940, model Lisa Fonssagrives) en Benito (juni 1939)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten