donderdag 10 november 2011

The art of Vogue covers

De inhoud van Vogue is natuurlijk heel belangrijk, maar het oog wil ook wat! Daarom wordt op onze blog het fenomeen Vogue covers ook uitgebreid belicht. Hieronder kun je lezen over de jaren 1909-1914.



Vanaf 1909 verscheen Vogue elke week. Wie de maker van de cover was, verschilde vaak. De vormgeving varieerde van simpel tot een uitbundig Art Nouveau kunstwerkje. Art Nouveau is een kunststroming in de periode 1890 tot 1914, met als belangrijkste inspiratiebron de natuur. Het diende vooral als decoratieve kunst. Ook werden er foto's gebruikt (wel in zwart wit natuurlijk), rond 1910 verdwenen deze echter weer en het gebruik van foto's zou pas na 20 jaar terugkeren. 





Vanaf de lente van 1910 werd Vogue maandelijks uitgebracht. Gelijk met deze verandering, vond er ook een verschuiving plaats in het aantal makers van de covers. Er kwam een selecte groep. Veel voorkomende namen waren Helen Dreyden, George Plank en Frank X. Leyendecker. Later werden de namen Irma Campbell and E.M.A Steinmetz aan de lijst van makers toegevoegd. Al deze namen zeggen jullie waarschijnlijk niks maar we hebben het dan ook over een periode die meer dan 100 jaar geleden is. Eerlijk gezegd kenden wij deze namen ook niet.  
Rond het jaar 1911 was het een gebruik geworden om de cover te schilderen. Op de covers zie je overwegend chique dames met rijkelijk versierde hoeden. Of het vroeger net zo'n grote eer was om de cover te mogen ontwerpen als nu weten we niet zeker, wij vermoeden van wel. Dit komt doordat er maar een selecte groep was die de taak op zich mocht nemen.  


Benieuwd geworden? Volgende keer kun je lezen over de jaren 1915-1917!


Van boven naar beneden:
Cover van T. Earl Christy, Frank X. Leyendecker (september 1913), George Plank (november 1914)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten