woensdag 30 november 2011

Advertising in the fifties

In de jaren ´50 krabbelde de economie langzaam weer op in de VS en dat kun je duidelijk opmaken uit de reclame van die tijd. (de reclame in Europa kwam iets later op gang, omdat de economie daar pas later opkrabbelde) Er kwam meer vraag naar allerlei producten, omdat mensen meer geld te besteden hadden. Primaire goederen, zoals voedingsmiddelen, werden beter verkocht, maar ook de verkoop van luxegoederen groeide gestaag.


Hillman Minx Saloon Car

Omdat er steeds meer nieuwe merken op de markt kwamen, hadden adverteerders moeite om hun product te onderscheiden van gelijksoortige producten. De adverteerders in Vogue vonden een eigen manier om hun stijlbewuste lezeressen aan te trekken. Voor elk product kwam een fashionable uitgave. Er was één soort auto die echt Vogue was, namelijk Hillman Minx saloon car. De sigaretten die Vogue lezeressen rookten werden door Vogue zelf geproduceerd onder dezelfde naam. Deze producten werden populair, omdat ze de naam Vogue kregen en door modellen en actrices werden aangeprezen. Lezeressen in die tijd namen de Vogue-waarheid aan als de echte waarheid. Zo werden vele producten die Vogue promootte een rage.

Vakantie, een bijzondere vorm van consumeren, werd ook steeds populairder. Juist omdat op vakantie gaan een luxe was, werden vakanties en verre reizen in Vogue gepromoot. Vakantie was namelijk iets stijlvols en bijzonders, dus zeker belangrijk voor de lezeres van het magazine.  Celebrities werden ingehuurd om landen te promoten, bijvoorbeeld de Brit Noel Coward, die Jamaica aanprees in reclamecampagnes.


Het feit dat de oorlog is afgelopen zie je ook aan de reclames. Als voorbeeld nemen we weer een reclame van Coca Cola. Kun je je het vorige plaatje nog herinneren? Hierop komt een soldaat terug van de oorlog en wacht zijn vrouw hem op met een lekker koud flesje Coca Cola. Op deze foto is de kamer wat sober ingericht, de man draagt zijn soldatenpakkie en zijn vrouw draagt een simpele jurk zonder poespas. Als we deze advertentie vergelijken met de advertentie die tien jaar later uitkwam, zien we veel verschillen. Om te beginnen is de kamer veel rijker aangekleed dan tien jaar daarvoor. De schilderijen hebben een gouden rand, er is een televisie in de kamer en de ornamenten in het plafond zien er duur uit. De mensen lachen breeduit en hebben een flesje Coca Cola vast. In de vorige advertentie stond de cola juist op de achtergrond en stonden de mensen centraal. Op plaatje 2 zie je duidelijk dat dit omgedraaid is: Coca Cola speelt de hoofdrol en niet de oorlog.






Salvador Dali voor Elgin American
Tegen het eind van de jaren '50 waren reclamecampagnes een deel van Vogue geworden. Fotografie had de tekening bijna voorgoed verslagen. Toch hielden de klassieke haute couturedesigners vast aan de tekening. René Gruau, een mode- illustrator, werd bijvoorbeeld nog steeds ingehuurd door Dior en Jean Cocteau, een kunstenaar, tekende de campagnes van beautymerk Elizabeth Arden. (Een beautygoeroe die we natuurlijk allemaal kennen, of zouden moeten kennen, van haar ‘eight hour cream’.) Ook Salvador Dali, die je misschien wat bekender in de oren klinkt dan eerder genoemde tekenaars, tekende reclameberichten.

De jaren '50 stonden vooral in het teken van de opbloeiende economie. Mensen kregen meer te besteden en hierop speelden adverteerders in. Psychologie werd voor het eerst gebruikt in de reclamewereld. Adverteerders geloofden dat de 'domme' consument met hun verkooppraatjes in de maling genomen kon worden, een fenomeen dat vandaag de dag nog steeds actueel is. De jaren '50 verschillen dus qua reclametechniek helemaal niet zo veel als we denken, adverteerders snapten toen ook al dat de consument makkelijk over te halen is met mooie plaatjes en goede praatjes.

The art of Vogue covers

Afscheid nemen doet pijn, ook in dit geval. Het zal de laatste keer zijn dat de jaren 1900-1940 besproken worden op onze blog. Geniet dus voor de laatste keer van de heerlijke lucht van stoffige, oude Vogue covers!

1936-1940
In de jaren '30 worden de covers vrijer. De creaties waren meer schetsmatig en soms werden de namen van de makers weggelaten.

Eric (illustrator, vanaf 1925 'staff illustrator') is de leider van de jaren '30. Met hem is het mode met een hoofdletter M op de covers. Dit wordt snel opgevolgd door Benito, Bérard (1902-1949, was artiest, illustrator en designer) en René Willaumez (1900-1979, oorspronkelijk frans maar werkte ook in Amerika en Engeland als illustrator). 

Salvador Dali maakt een ontwerp voor de cover, ongeveer twee maanden voordat de tweede oorlog uitbreekt.
Van tijd tot tijd verschijnen er vreemde covers (vreemd: abstracte verbeeldingen i.p.v. vrouwelijke taferelen), gemaakt door onbekenden in de ontwerperswereld. Twee voorbeelden hiervan zijn New England Christmas van Dale Nochols in 1938 en een vrijheidsbeeld in de stijl van Benito door Witold Gordon (Poolse illustrator, geboren rond 1880). Daar komt bij dat één derde tot de helft van de covers verzorgd wordt door fotografen. Het tijdperk van geschilderde covers begon langzaam af te lopen.





Dat was het dan. Vanaf nu zullen de covers veel gaan veranderen. Er zullen meer beroemdheden op de cover schitteren en fotografie is de overheersende techniek. Kijk nog een keer goed, maar niet getreurd want je bent altijd welkom om het lekker terug te lezen in plaats van cold turkey af te kicken

Van boven naar beneden:
Pierre Roy (april 1937), René Bouché (mei 1939), ontwerp van Salvador Dali, Horst (augustus 1940, model Lisa Fonssagrives) en Benito (juni 1939)

Wat zouden we toch zijn zonder make-up?

Tijdens de jaren ’40 werden er ondanks de woedende oorlog ook nog ‘gewone’ advertenties gepubliceerd. Op deze plaatjes werd vooral reclame gemaakt voor make-up, panty’s en kleding. Foto’s gebruiken voor advertenties werd in de jaren ’30 vooral gezien als slechte smaak, men gaf tot die tijd de voorkeur aan tekeningen, maar in de jaren ’40 werden foto’s toch steeds populairder.







Merken kwamen tot de conclusie dat het slim was om celebrities te gebruiken om producten te promoten. Esther Williams, een Amerikaanse actrice en professioneel zwemster, promootte badkleding en hielp hiermee de verkoopcijfers naar een hoogtepunt.





Merle Oberson (1911-1979),een bekende Amerikaanse actrice tijdens de jaren '40, was model voor Maybelline, een make-up merk dat in onze tijd nog steeds razend populair is. Ter vergelijking van deze ouderwetse beautyadvertentie zetten we er een advertentie van 2011 van Maybelline naast.



Merle Oberson voor Maybelline






Adriana Lima voor Maybelline

















Er zijn heeeeeeeel veel verschillen zoals je ziet. De kleuren van de advertentie van nu zijn veel feller en contrasterender dan de prent van Merle Oberson. De oude advertentie is heel simpel, een paar woorden, kort maar krachtig zullen we maar zeggen. De reclame van nu, met Adriana Lima (maar die had je natuurlijk al lang herkend), heeft veel meer tekst. Wat het meest opvallende verschil is, is dat het woord 'Maybelline' helemaal niet aanwezig is op de foto van Merle Oberson en enorm afgebeeld staat in de foto van nu. Ondanks dat het er weinig zijn, hebben we wat overeenkomsten kunnen vinden. Zo is de vrouw op beide foto's een brunette, iets wat vaak voorkomt in reclames van Maybelline. Het model kijkt niet recht in de camera, wat ook ongebruikelijk is voor advertenties.

Waar we vooral versteld van stonden is dat er in de jaren ’40 ook al corrigerend ondergoed bestond. Het onderschrift dat hoort bij het plaatje hieronder luidt: ‘Slimmer? But she isn’t, darling! She’s wearing a Parisienne FLEXEES beneath that travelling costume!’ Deze advertentie kwam uit in 1940! Weer wat geleerd vandaag! Mijn oma kocht dus ook al corrigerend ondergoed. En ik maar denken dat dat iets van de laatste 20 jaar was?!


Als laatste willen we jullie nog even een leuk filmpje laten zien dat gemaakt werd in de jaren ‘40. Vroeger werden namelijk ook al beautytutorials gemaakt! (Korte uitleg van een beautytutorial: een filmpje waarin kort en bondig wordt uitgelegd hoe je een bepaalde look kunt creëren.) Check de enorme laag plamuur die het meisje op haar gezicht smeert…




Wat vind jij van deze tutorial? Let us know!

dinsdag 29 november 2011

Advertising in times of war

In de tijd van Arthur Baldwin Turnure stonden er nog weinig advertenties in Vogue. Toen Condé Nast Vogue overnam in 1910 kwam hierin verandering. Nast ging in zee met een reclamebedrijf en was hiermee een echte pionier op het gebied van adverteren in tijdschriften. Tijdschriften waren sowieso bijzonder in die tijd, dus magazines waarin advertenties stonden, hadden een zeer hoog aanzien. De advertenties die in Vogue stonden in de jaren ’20 hadden vooral betrekking op make-up en kleding. Hier zie je een advertentie die in de jaren ’20 verscheen in Vogue. Op dit plaatje wordt maandverband gepromoot. Anders dan nu wordt de nadruk niet gelegd op een mooie foto, maar juist op de verklarende tekst die erbij staat.(iets waar geen enkele reclamemaker in onze tijd nog meer weg zou komen.) 

De jaren ’20 en ‘30 (het interbellum) zijn voor ons niet zo interessant om te bespreken,omdat er in die tijd weinig veranderde in de wereld van advertenties, daarom maken we nu een sprongetje door de tijd naar de Tweede Wereldoorlog.  Tijdens de Tweede Wereldoorlog zien we iets opmerkelijks gebeuren in advertenties. De oorlog komt terug in reclamecampagnes waarin je het totaal niet verwacht. Op bijna alle advertenties uit die tijd die wij hebben kunnen vinden, staan alle mensen afgebeeld in legerkleding, zelfs de vrouwen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef de reclamewereld in Amerika gezond, het bleef namelijk een industrie van 440 miljoen dollar in 1943. In Groot-Brittannië veranderde wel het een en ander, omdat het land al vanaf 1939 bedreigd werd door de Duitsers. De VS daarentegen namen pas vanaf 1941 actief deel aan de oorlog. Tijdens de jaren van de oorlog was de overheid de grootste adverteerder. De overheid publiceerde vooral advertenties die het volk vertelde hoe ze met de oorlog om moesten gaan. Leuzen als ‘Careless talk costs lives’ werden gepubliceerd. Omdat adverteerders ook wisten dat hun producten schaars waren, speelden ze hierop in. Zo riepen melkproducenten hun consumenten bijvoorbeeld op om de melk die er was (en dat was weinig) te sparen voor de kinderen. Naaimachines waren ook een schaars goed geworden, daarom riepen adverteerders op om je in te schrijven op een wachtlijst voor naaimachines van Singer. Ookal was het een moeilijke tijd voor producenten, door toch te adverteren bleven zij in het geheugen van hun consumenten.

We zouden onszelf niet zijn als we het niet snel weer over Vogue zouden hebben... Als voorbeeld van reclame tijdens de Tweede Wereldoorlog nemen we deze advertentie van Coca Cola. Je ziet een Amerikaanse soldaat die net thuis is gekomen van de oorlog. Hij wordt hartelijk ontvangen door zijn vrouw en zijn kindje met een flesje Coca Cola. Coca Cola gebruikte dus de oorlog als middel om zijn verkoopcijfers een impuls te geven.


Veel advertenties hadden een vaderlandslievende boodschap in zich. Deze advertentie voor Chesterfield sigaretten bijvoorbeeld. Bovenin de advertentie staat ‘America needs nurses, enlist now’. Vrouwen worden opgeroepen om zich in te schrijven als zuster om de gewonde Amerikaanse soldaten te verzorgen. De vrouwen op het plaatje staan wederom afgebeeld in kleding die met de oorlog te maken heeft, namelijk legerkleding (maar dan wel met een vrouwelijke twist).



De Tweede Wereldoorlog heeft een groot effect gehad op de reclamewereld. De oorlog raakte snel verweven in de advertenties van vele merken die niet eens iets te maken hadden met het begrip 'oorlog'. Toch zijn er uit deze tijd mooie advertenties bewaard gebleven. Naast de plaatjes die wij hier hebben afgebeeld zijn er natuurlijk nog veel meer!

Kell on earth


Voor alle fans van Kell on earth (waarvan wij er twee van zijn maar dan vooral door de oh-zo-fijne assistent Andrew) een mini-interview met de ijskoningin haarzelf! Smullen...

http://www.glamour.nl/fashion/people/fashion-chat-kelly-cutrone
Hieronder nog een kort filmpje om een beetje een beeld te krijgen van Kell on Earth.

The art of Vogue covers

We slaan een aantal jaren over omdat er een tijdje weinig veranderingen plaatsvinden en belanden in het jaar 1925. Lepape was de eerste die van het jaar die zijn ontwerp mocht vertonen op de cover, die pas in november in Frankrijk te zien zou zijn. Een kenmerk van Lepape is zijn voorliefde voor auto's. De vrouwen die hij afbeeldt zijn nog mooier dan anders. Sierlijke jurken, zachte kleuren en elegante houdingen zijn de oorzaak hiervan. 

Pierre Brissaud (1885-1964) ontpopt zich tot één van de favoriete kunstenaars van die tijd. Hij is een Amerikaanse illustrator, vooral gericht op mode. Met vier covers staat zijn aanwezigheid vast. Brissaud's werken zijn vergelijkbaar met die van Lepape als je kijkt naar thema, compositie en sfeer. Een andere voorbeeld van een meester in het maken van covers is Benito. We weten niet veel van hem. Wel is bekend dat hij de meeste covers geïllustreerd heeft van alle kunstenaars. Erg bekend is het gezicht in de spiegel die veel weg heeft van een Japans masker.


Dit was dan weer aflevering drie van Goede covers, Slechte covers! Time flies when you're having fun...

Van boven naar beneden:
Lepape's jonge, modieuze coureur (1925), Brissaud's touwspringend meisje in Home Park (1925) en de dame met de spiegel van Benito.

Just so you know

Dit moeten we jullie even laten zien! Sorry dat we jullie in de steek gelaten hebben, maar er volgt snel meer.
Pak een zak M&M's en nerds en ga naar 20 minuut 30. Enjoy!


http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/index.php?id=630&tx_ttnews[tt_news]=24208&calendartime=1322269200&cHash=f4081930fdb9d2977856b15f13fb81ad


woensdag 16 november 2011

BYE CLASSY, HI SEXY!

Wat gebeurde er met Vogue na de dood van Condé Nast?  Dat was een vraag die al lang in mijn hoofd speelde. Daarom ben ik gaan snuffelen in de enorme stapel boeken die ik in de bibliotheek heb geleend. De informatie die ik tegenkwam is niet erg opwindend, maar hoort nu eenmaal bij de geschiedenis van ons favoriete tijdschrift. Toch zijn er een paar opmerkelijke feitjes die ik graag met jullie wil delen. Veel leesplezier!

Na de dood van Condé Nast in 1942 bleef Vogue een alom gewaardeerd tijdschrift. De onderneming van Condé Nast werd in 1959 overgenomen door Samuel Newhouse en is nog steeds in handen van zijn familie. In de jaren na 1942 bleef het bedrijf uitbreiden en zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Vogue het gered. Voor de Tweede Wereldoorlog werden de nieuwste modetrends vooral afgekeken uit Parijs. Tijdens de oorlog was het veel minder makkelijk om te schrijven over mode uit Parijs, het contact tussen New York en Parijs over mode was namelijk niet makkelijk, omdat Parijs in die tijd bezet was door de Duitsers. Op dat moment was Vogue gedwongen om zich te richten op ontwerpers in Amerika. Allereerst werd gevreesd voor de populariteit van het tijdschrift, maar het tegendeel bleek waar. De trends uit eigen land sloegen aan en zo kwam Vogue toch de oorlog door.


Diana Vreeland

Tot aan de jaren ’60 focusten de redacteuren, die in volgende artikelen uitgebreid zullen worden beschreven, zich vooral op klassieke mode. Aan de uitspattingen in modeland, zoals de hippiecultuur, deden zij niet mee. Artikelen die specifiek te maken hadden met het leven van de vrouw werden zelden gepubliceerd. Mode was de toonaangever van het blad. In 1963 trad Diana Vreeland(1903-1989) aan als hoofdredactrice van Vogue. Mevrouw Vreeland is belangrijk geweest voor de ontwikkeling van Vogue en daarom zullen we in een volgend artikel meer aandacht aan haar besteden. Vanaf het moment dat Diana aantrad als 'editor in chief' werd de uitstraling van het blad jonger. Vreeland besteedde aandacht aan moderne mode en zelfs aan seks, in die tijd een taboe om openlijk over te spreken, werd in het blad aandacht besteed.

Vogue werd zo invloedrijk dat de hele carrière van modellen ervan af kon hangen. Twiggy is een mooi voorbeeld van een model dat groot is geworden door de invloed van Vogue. Twiggy, die eigenlijk Leslie Hornby heet, was 16 jaar oud toen ze voor het eerst een opdracht als model had. In tegenstelling tot de modellen van die tijd, die een volslank lichaam hadden, was Leslie zo dun als een twijgje. (Vandaar dus haar bijnaam Twiggy, wat twijgje betekent.) Toen Twiggy voor het eerst in Vogue verscheen, waren de reacties heftig, maar Vogue bleef haar als model gebruiken. Uiteindelijk werd Twiggy een legende en werd dun zijn de nieuwe mode. Dit kwam allemaal door Vogue en haar invloed op haar lezeressen. Een nieuw tijdperk van dunne modellen werd door het blad ingeluid.

In de jaren ’70 was Grace Mirabella hoofdredactrice van Vogue en aan haar hebben we een vernieuwde lay-out te danken.


Anna Wintour zoals we haar allemaal kennen: met
haar karakteristieke bob en een vleugje bont

Vogue wordt voor ons pas écht interessant toen Anna Wintour in 1988 de plaats als hoofdredactrice innam. Wintour staat bekend als één van de hardste persoonlijkheden van de modewereld, maar wordt door allen toegejuicht om haar goede smaak en neus voor jonge talenten.

Om even alles kort samen te vatten: Vogue heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd door over te gaan op een nieuwe strategie. Amerikaanse ontwerpers werden in de spotlight gezet en de mode in New York was niet langer afhankelijk van Parijs. Onder leiding van Diana Vreeland werd Vogue veel moderner en werd er meer aandacht aan de vrouw als persoon besteed. Onder redactie van Diana Vreeland werd dun zijn een trend, een trend die jammer genoeg tot op de dag van vandaag heerst in de westerse wereld.
Vanaf het moment dat Anna Wintour aantreedt als editor-in-chief wordt het echt leuk om te lezen over de ontwikkeling die Vogue heeft doorgemaakt. Anna Wintour heeft een briljante geest en heeft Vogue zo geleid naar ongekende populariteit over de hele wereld. Wat Anna allemaal voor elkaar heeft gekregen houd ik nog even voor me, om jullie aandacht vast te houden tot aan het volgende artikel….

Ben jij een Anna Wintour fan? Laat het ons weten!




Een filmpje van een piepjonge Twiggy,
waarin je goed kunt zien hoe dun het
arme kind was, ze brak bijna doormidden..

maandag 14 november 2011

The art of Vogue covers

Zoals beloofd is er weer nieuwe informatie over de geschiedenis van Vogue covers. Bereid je voor op weer drie nieuwe dynamische jaren in de wereld van Vogue!


1915-1917

Wat je goed in je achterhoofd moet houden is dat de jaren 1915-1917 het midden van de Eerste Wereldoorlog waren. Soms werd er in Vogue een schakel gelegd naar deze oorlog, maar nog vaker werd er gedaan alsof er niets aan de hand was. Parijs, de hoofdstad van de mode, was nog niet gevallen dus waarom niet gewoon doorgaan? Parijs is trouwens al sinds de 17e eeuw de hoofdstad van de mode. Dit komt door Lodewijk XIV, die in zijn kasteel in Versailles als de Karl Lagerfield van nu is.







De Britse editie kwam tot stand doordat producten die niet broodnodig waren niet meer verscheept werden. Een tijd lang liepen de Amerikaanse en de Britse Vogue gelijk aan elkaar. Bijna alle covers werden gedeeld. Minpunt was de allereerste cover van de Britse editie door Helen Thurlow, met veel grijstinten. Dit was een kleine teleurstelling voor de lezeressen, misschien iets te weinig kleur naar hun zin.


De Amerikaanse cover schitterde vooral door Helen Dryden met haar mooie jonge vrouwen in jurken en Steinmetz met zijn parasols en hoeden tegen een blauwe hemel.





1916 was echter het jaar dat Steinmetz zijn laatste cover maakte. Frank Leyendecker verliet in 1917 het toneel, voor hen in de plaats kwamen Rita Senger en Alice Little.

Laat in de jaren '17 kwamen twee opvallende creaties van Lepape op de cover te staan. Lepape was de een van de meest bekende mode illustrator van die tijd. Een daarvan was een vrouw die een ijsbeer doodt.






Er is weer veel gebeurd in drie jaar tijd. Hopelijk heb je weer genoten van Goede covers, Slechte covers! Volgende keer meer. 


Van onder naar boven:
Steinmetz (Christmas number 1916), George Plank (1917), de vrouw die een ijsbeer doodt door Lepape (1917)

zaterdag 12 november 2011

Nothing beats a lion.

Al die feitjes over Vogue en praatjes over eten zijn natuurlijk hartstikke leuk maar er gaat niets boven mooie schoenen op zijn tijd. Vaak ben je maar al te blij dat je er niet zelf op hoeft te lopen maar wat zijn het prachtplaatjes! Net zoals deze juleeuwtjes van Louboutin.


vrijdag 11 november 2011

What's for dinner?

Het is weer tijd voor een welverdiend praatje over eten. Deze keer ligt het iets gevoeliger (de orthodontist heeft weer heerlijk lopen sleutelen, met als gevolg dat eten weer een levensbehoefte is en niet een fijne hobby). Maar goed, praten over eten kan altijd!
Vandaag op het menu: nasi goreng. Vergeet vooral de kroepoek, gebakken uitjes en satésaus niet. Sambal bij?


Nog lekkere ideeën voor vanavond? Als je een reactie achter wilt laten moet je reageren als anoniem, pas dan is de reactie op de blog terug te lezen.                                                


vergeet het toetje niet!

P.s Al een vreugdedansje gemaakt omdat het vandaag 11.11.11 is?

donderdag 10 november 2011

The art of Vogue covers

De inhoud van Vogue is natuurlijk heel belangrijk, maar het oog wil ook wat! Daarom wordt op onze blog het fenomeen Vogue covers ook uitgebreid belicht. Hieronder kun je lezen over de jaren 1909-1914.



Vanaf 1909 verscheen Vogue elke week. Wie de maker van de cover was, verschilde vaak. De vormgeving varieerde van simpel tot een uitbundig Art Nouveau kunstwerkje. Art Nouveau is een kunststroming in de periode 1890 tot 1914, met als belangrijkste inspiratiebron de natuur. Het diende vooral als decoratieve kunst. Ook werden er foto's gebruikt (wel in zwart wit natuurlijk), rond 1910 verdwenen deze echter weer en het gebruik van foto's zou pas na 20 jaar terugkeren. 





Vanaf de lente van 1910 werd Vogue maandelijks uitgebracht. Gelijk met deze verandering, vond er ook een verschuiving plaats in het aantal makers van de covers. Er kwam een selecte groep. Veel voorkomende namen waren Helen Dreyden, George Plank en Frank X. Leyendecker. Later werden de namen Irma Campbell and E.M.A Steinmetz aan de lijst van makers toegevoegd. Al deze namen zeggen jullie waarschijnlijk niks maar we hebben het dan ook over een periode die meer dan 100 jaar geleden is. Eerlijk gezegd kenden wij deze namen ook niet.  
Rond het jaar 1911 was het een gebruik geworden om de cover te schilderen. Op de covers zie je overwegend chique dames met rijkelijk versierde hoeden. Of het vroeger net zo'n grote eer was om de cover te mogen ontwerpen als nu weten we niet zeker, wij vermoeden van wel. Dit komt doordat er maar een selecte groep was die de taak op zich mocht nemen.  


Benieuwd geworden? Volgende keer kun je lezen over de jaren 1915-1917!


Van boven naar beneden:
Cover van T. Earl Christy, Frank X. Leyendecker (september 1913), George Plank (november 1914)

woensdag 9 november 2011

Hoe één man miljoenen vrouwen achter zich kreeg

Hoe begon het met Vogue?

Al  ver voordat wij geboren waren en zelfs jaren voordat onze oma’s de wereld bewandelden bestond Vogue. Wat begon als een blad voor de elite van New York, is vandaag de dag een massamagazine over mode, met als doelgroep vrouwen over de hele wereld. Hoe heeft Vogue uit kunnen groeien tot zo’n invloedrijk tijdschrift? En wie was de persoon die Vogue van koers deed veranderen in 1909? Ben je al nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

1892 is het jaar waarin de Amerikaanse zakenman Arthur Baldwin Turnure (1857-1906), het idee kreeg om wekelijks een tijdschrift uit te geven voor de elite van New York. Hij zocht een aantal rijke investeerders bij elkaar en begon met het uitgeven van Vogue. Die rijke investeerders zouden hem een groter aanzien geven dan schrijvers met talent die geen geld hadden, zo redeneerde Turnure. Allereerst werd in het blad  verteld over de belangrijke evenementen die in New York plaatsvonden, waarbij de hoogste klasse natuurlijk aanwezig was.  Ook sport voor mannen en manieren om met je bediende om te gaan, werden in Turnure’s gazette behandeld. Vogue werd een populair blad onder de elite.

Nadat Turnure was overleden in 1909, werd zijn tot dan toe kleine magazine gekocht door Condé Nast (1873-1940), ook een Amerikaanse zakenman. Voordat Nast aan het hoofd stond van Vogue, was reclame een totaal onbelangrijk onderdeel. Hierdoor was het moeilijk om het blad te financieren. Nast legde de nadruk meer op adverteren en zo werd de financiering van het blad een minder groot probleem. Het probleem sloeg zelfs om in een groot succes, want door een samenwerking met een in die tijd groot reclamebedrijf steeg de oplage van het blad, en daarmee Nast’s salaris, naar ongekende hoogte. De nadruk in het tijdschrift werd vanaf dat moment verschoven van high society naar mode. Daardoor werd de doelgoep ook ineens anders: niet mannen én vrouwen, maar alleen vrouwen lazen Vogue.
Condé Nast bedacht dat de covers van Vogue ontworpen moesten worden door getalenteerde fotografen en kunstenaars, zo ontstonden dus de artistieke Vogue covers van de jaren ’20 en ’30.
Deze covers weerspiegelen de artistieke trends die op dat moment heersten.
Van Condé Nast kwam ook het idee voor ‘Vogue patterns’. Vogue werd steeds meer gelezen door vrouwen van lagere sociale klassen die beduidend minder geld te besteden hadden dan hun tijdgenoten uit de elite. Van de kleding die in Vogue verscheen liet Nast patronen maken, die patronen voegde hij toe aan zijn tijdschrift. Zo werd de couture van die tijd ook bereikbaar voor de ‘gewone’ vrouw: zij maakte de kleding  gewoon achter haar eigen naaimachine.

In de jaren ’20 en ’30 besloot Nast om het succes van Vogue uit te breiden naar het buitenland. Vanaf 1916 verscheen het blad in Engeland en Frankrijk. Deze bladen waren geen kopieen van de Amerikaanse Vogue, maar hele nieuwe tijdschriften met een eigen redactie. Toen Nast zijn blad had verspreid naar het buitenland, was zijn honger naar uitbreiding nog niet gestild. Daarom begon hij ook met het uitgeven van andere tijdschriften. Ondanks het feit dat Condé Nast overleed in 1942, bestaat zijn bedrijf nog steeds. De meesten zullen zijn onderneming kennen als uitgever van  bijvoorbeeld Glamour en W.

Vogue bestaat dus al langer dan je waarschijnlijk ooit had kunnen bedenken. Onze oma’s lazen Vogue, onze moeders lazen Vogue en nu zijn wij de nieuwe fans. De oprichting van het blad was in 1892 een groot spektakel, terwijl nu elke maand wel een nieuw tijdschrift wordt gemaakt. De steeds groter wordende oplage, maar ook het marketingtalent van Condé Nast hebben ons verbaasd. Droge feiten denk je nu? Toch vinden wij het heel interessant om te lezen hoe Vogue, ons grote modevoorbeeld, geboren is.







Laat hieronder een reactie achter! We zijn namelijk heel benieuwd wat je van ons allereerste echte artikel vindt en natuurlijk willen we ook graag weten wat JIJ van Vogue vindt.















De foto helemaal bovenaan is de allereerste cover van Vogue toen die in 1892 verscheen. De cover met de paarse kleuren is een cover uit de jaren '30 en de cover links is een van de jaren '20 covers.

What's for dinner?

In zware tijden (bijvoorbeeld de wiskundeles, achter je studieboeken of tijdens het werk) is het fijn als je een lichtpuntje hebt. Op zo'n moment is er niets beter dan je te kunnen verheugen op een heerlijke maaltijd! Daarom roepen wij What's for dinner in het leven. Hierin zullen wij in geuren en kleuren vertellen over ons avondeten en jij kan hierop reageren. Vertel wat jij gaat eten, of je onze maaltijd lekker vindt of niet en of doe inspiratie op als je zelf moet koken. Weg met vier uur Cup a soup, hallo What's for dinner!

Tumblr_lsagy3qqeu1qe49wpo1_500_large


                          Bon Appétit!

dinsdag 8 november 2011

Just say hello

Even voorstellen..

Onze namen zijn Pauline en Talisa, twee vriendinnen van 17 en 18 jaar oud. Al van jongs af aan zijn we beiden geïnteresseerd in mode en vooral in creatief bezig zijn. Dit jaar zitten we in ons eindexamenjaar en hopen we ons diploma te halen. Nog ver voordat we de opdracht kregen om een profielwerkstuk te maken hadden we ons idee al op papier: wij willen de geschiedenis van Vogue onderzoeken (Even voor de goede orde, Vogue is een modetijdschrift dat oorspronkelijk uit Amerika komt). Op dat moment gingen de radertjes draaien en begonnen de ideeën te borrelen en te koken. Want wat ga je precies onderzoeken als je denkt aan Vogue? Toen de grote brainstorm op papier stond, werd nogal duidelijk wat ons grote probleem zou worden: ons enthousiasme. We wilden zoveel onderwerpen tegelijk aansnijden en vooral heel veel te weten komen over de modetrends en fotoshoots die hebben plaatsgevonden in de 119 jaren die Vogue inmiddels bestaat. Pogingen van onze begeleiders om ons enthousiasme te bekoelen hebben tot nu toe weinig uitgehaald. Na een hoop discussies met elkaar en met onze docenten kwam een fantastisch idee naar voren: waarom een heel boekwerk schrijven op papier als je ook een blog kunt bijhouden over je onderzoek? En dat is nu precies wat wij gaan doen. Jullie krijgen als lezers een kijk achter de schermen van ons profielwerkstuk en tegelijkertijd kunnen jullie alles lezen over Vogue, mode, lifestyle en natuurlijk een sneak peek in ons leven als lifestylenerds.


Liefs,

Pauline en Talisa


zondag 6 november 2011

Imagine

Stel je voor: twee dames, 1 profielwerkstuk, 1 blog en een ernstige behoefte aan lifestyle en eten. Maar er volgt natuurlijk meer...houd ons in de gaten, dan houden wij jou in het vizier!