zaterdag 4 februari 2012

Who doesn't like Vogue?

Oké, het kan ook anders: speelgoed, kinderen...
Mode. Lifestyle. Beauty. Celebrities. Vogue has it all! Het is echter zo dat bijna elk modetijdschrift dit wel heeft. Maar waarom adoreren wij Vogue dan eigenlijk zo? Dat hebben wij onszelf ook afgevraagd. Als we aan Vogue denken zien we kleren, kleren en nog een kleren voor ons. Rennende redactieleden, designers in de weer met stof, flitsende fotografen en rokende modellen. Vogue leeft. 


Met Vogue is het begonnen. Het blad is het eerste modeblad ooit verkrijgbaar in de wereld. Vanaf het begin van de fashion industry zit Vogue er met haar neus bovenop. Deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Designers bepalen wat er in Vogue komt, Vogue bepaalt wat designers maken. Zo is het altijd gegaan, zo zal het altijd blijven. Het is geven en nemen voor deze partijen. Andere modebladen volgen vervolgens trouw de trends van de runway. Natuurlijk hebben bladen zoals Elle en W ook veel te vertellen maar Vogue is het alfamannetje, de leider van de kudde. 
mode en NY kunnen niet zonder elkaar
Een ander zeer aantrekkelijk puntje van Vogue is dat het tot stand komt in New York. Deze stad ademt 24/7 mode (helaas ademt deze stad ook 24/7 uitlaatgassen en andere onaantrekkelijke dingen maar dat vergeten we even). Designers als Donna Karan, Alexander McQueen, Chanel, Diane von Furstenberg en Stella McCartney ontwerpen in New York. Als je vanaf deze plek een tijdschrift mag maken zul je nooit gebrek aan inspiratie hebben. Als het blad na een lange reis over de oceaan uiteindelijk in jouw handen terecht komt is dat een gelukzalig momentje. 




Mode met een hoofdletter M in Vogue.
Illustratie van Piet Paris.
Uit onze blog (en dus eigenlijk ons profielwerkstuk) is duidelijk naar voren gekomen dat Vogue niet veel verkeerd kan doen. De vraag is dan natuurlijk hoe objectief wij zijn! Ondanks al onze mooie verhalen over covers, advertenties, trends etc. zijn wij er ons nog steeds bewust van dat het (maar) een tijdschrift is. Het is geen levensbehoefte. Toch kunnen wij verklaren waarom zo'n blad erg belangrijk is. Elke dag staan er weer miljoenen mensen voor hun klerenkast. De een hecht meer waarde aan zijn verschijning dan de ander maar het doel is hetzelfde: je voelt je er comfortabel bij en/of je kan laten zien wie je bent of zelfs wie je wil zijn. Als er dan een blad is dat je daarbij kan helpen of inspiratie geeft kun je dat toch zien als een toevoeging aan het leven. Nogmaals, voor de een is het veel belangrijker dan de ander. Of we objectief zijn? Ja, dat wel. We zouden echter het blad nooit af kunnen kraken. Elke dag werken duizenden mensen zich uit de naad om weer met nieuwe dingen te komen. Door deze mensen vinden miljoenen mensen weer inspiratie, inspiratie om hun leven nog mooier te maken!


Hopelijk hebben we jullie nu duidelijk kunnen maken waarom we Vogue zo gi-ga-geweldig vinden. We gaan natuurlijk nog lekker door met bloggen, ben maar niet bang dat dit een soort afscheidstoespraak was.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten