dinsdag 14 februari 2012

Ode aan de BH

We moeten er niet aan denken dat we zonder bh door het leven moeten. Niet alleen omdat we die ondersteuning nodig hebben (laten we het zo zeggen: dat verschilt per persoon), maar ook misschien omdat we het willen laten lijken dat we een maatje meer hebben.

Elk kledingstuk kent zo zijn eigen geschiedenis, net als de bh.
De bh is een vrij nieuw keldingstuk, voor het eerst ontworpen in 1907. Dit keer was de uitvinder niet een mannelijke grijsaard maar een vrouw, Mary Phelps Jacob (20 april 1891, ze had een bevoorrechte jeugd en trouwde twee keer). Zij maakte van doeken en wat lint de eerste bh. Rond 1913 vroeg ze er patent op aan en verkocht ze het aan Warner Brothers Corset Company.
Warner Brothers Corset Company verdiende miljoenen dollars aan de bh. Rond 1923 werd het cupmatensysteem bedacht.
Sinds Madonna op het podium schitterde in een puntbeha van Jean Paul Gaultier is de bh zelfs niet meer uit de kledingkast weg te denken.
Vogue besteedt weinig aandacht aan de bh, het wordt niet geschroomd ze boven kledingstukken uit te laten komen maar wordt niet apart geshowd in shoots. 

Na al die stoffige bh's verdienen jullie wel wat trends van nu.
We houden ons beperkt tot twee voorbeelden want er is niets zo verschillend als een smaak van een vrouw wat bh's betreft!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten