woensdag 15 februari 2012

Ode aan de lippenstift

Deze rubriek heet eigenlijk ode aan de mode maar waarom alleen over kleding praten als je ook over... lippenstift kan praten!? 
Daarom schrijven wij als dagelijkse lippenstiftgebruikers ode aan de lippenstift.


Duizenden jaren geleden wilden vrouwen ook al de aandacht op hun lippen vestigen. Dit deden ze met bijvoorbeeld vermorzelde juwelen, fijngemaakte kevers en wat glans door een substantie van visschubben. Wat korter geleden (de 16e eeuw om precies te zijn) , was koningin Elizabeth I het boegbeeld voor felrode lippen en een spierwit gezicht. Lippenstift werd toen gemaakt door bijenwas en roodgekleurde grondstoffen uit planten.


1870 was het jaar van de eerste 'echte' lippenstift, genaamd 'Ne m'oubliez pas' van Guerlain (nu nog steeds een erg bekend beauty -merk, vertaald: Vergeet me niet). De lippenstift was een mix van boter en grapefruitpommade. In 1915 werd de draaihouder uitgevonden door de Amerikaan Maurice Levy. 
Toendertijd zaten er gifstoffen (zoals kwik, lood, vermiljoenen arsenicum) in de lippenstift: een gevaar voor de mannen dus! Vanaf 1924 werden deze stoffen verboden, wat een opluchting. 
In de jaren '90 kwam de eerste long-lasting lipstick op de markt (door Lip-Ink International company).


De huidige lippenstift bestaat uit: was (voor stevigheid), kleurpigmenten en verzachters (diverse soorten olie). 




Nu zijn jullie (en wij) weer helemaal up-to-date wat lippenstift betreft. Op dit moment besmeren wij onze getuite lippen dagelijks met Chanel 84, flamboyante. Vergeet niet... lippenstift kan altijd, geef je lippen de aandacht die ze verdienen. 


Hierboven zie je nog een filmpje van Chanel. Het jaartal hiervan kunnen wij jullie helaas niet geven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten