dinsdag 14 februari 2012

Kleurexplosie tijdens Valentijn

We zijn bijna aan het eind gekomen van onze treinreis door modeland. Vandaag maken we een tussenstop in de jaren ’80 en daarna tukken we verder naar de jaren ’90. Dit artikel dragen we op aan iedereen die vandaag geen Valentijn heeft, als een leuke afleiding en misschien als inspiratiebron voor je kledingkast.

De eighties waren over de top. Neon kleuren, schoudervullingen en knetterhoge hakken waren de normaalste zaak van de wereld. Als je terugkijkt naar oude foto’s van je moeder kom je vast ook enorm hoog geföhnde kapsels tegen, want dat was helemaal de trend.

Op dit moment komen de eighties weer terug in het modebeeld. Aan de hand van oude en nieuwe kiekjes gaan we door de trends van de jaren ’80.


 


Toen: fluo kleurtjes en rare prints



Nu: color blocking to the next level

Neon kleuren waren in de jaren ’80 helemaal hot. Fluorescerende kleuren namen het modebeeld over. Niet accessoires werden vervaardigd in felle kleurtjes, ook complete outfits werden in fluokleuren gedragen. Waar men het vroeger had over new rave, spreken we nu van color blocking. Het laten botsen van kleuren die eigenlijk totaal niet bij elkaar passen is een heuse rage geworden.


Ook de jumpsuit heeft vorig jaar zijn rentree gemaakt. Een jumpsuit is een soort fashionable overall, het bedekt namelijk én je boven- én je onderlijf. Onze moeders droegen jumpsuits tijdens de eighties, in alle soorten en maten. Het bewijsmateriaal bestaat zelfs nog en ligt waarschijnlijk bij oma op zolder. Nu dragen wij de oude, vertrouwde jumpsuit weer met plezier. Na een (onbevredigde) grote zoektocht naar de perfecte jumpsuit in 2008, hingen in 2009 de kledingrekken vol met de broekpakken.




Toen: ABBA in jumpsuits

Nu: jumpsuits op de catwalk

















Schoudervullingen zaten in bijna elk kledingstuk. Het virus van de schoudervulling nestelde zich als eerst in de jasjes. De bedoeling was om de illusie te kweken dat de schouders even breed waren als de heupen. Hierdoor werd de nadruk gelegd op de taille, het zogenaamde zandloperfiguur. Na de jasjes waren ook de jurken, truien en t-shirts aan de beurt, ieder kledingstuk kreeg een schoudervullinkje.  Sommige mensen zijn (helaas) nooit gestopt met het dragen van schoudervullingen, maar pas een paar jaar geleden heeft de schoudervulling definitief zijn plek heroverd in het modebeeld.

Toen: Madonna in een colbertje met
schoudervulling

Nu: Balmain op de catwalk























Een andere trend die nu zijn comeback maakt is de polka dot. De stippeltjesprint werd in de jaren ’80 veelvuldig gedragen en heeft ook sinds 2005 weer zijn plaats gevonden in het huidige modebeeld. Een strik in het haar kan gestippeld zijn, maar ook een jurk of een paar schoenen. In principe elk kledingstuk waarop een print gedrukt kan worden, bestaat vandaag de dag ook in polka dot uitvoering.


Toen: polka dots in verschillende
kleuren en op allerlei manieren

Nu: Katy Perry met polka dots

Als laatste trend bespreken we de legging. De legging was tijdens de eighties een graag geziene gast. Onder oma-achtige truien, onder korte rokjes en in alle kleuren van de regenboog, de legging werd te pas en te onpas gedragen. Na een waanzinnige comeback een paar jaar geleden, is de populariteit van dit beenverwarmende kledingstuk nu weer aan het afnemen. Misschien is het het feit dat de legging niet erg flatteus staat of misschien heeft Anna Wintour weer eens opnieuw een lijstje gemaakt van wat wel en niet 'in' is, we’ll never know.


Toen: zwarten kanten leggings
in Cosmopolitan

Nu: voor een feestje of
voor waaghalzen...

Wij hebben onze dosis fashion wel weer gehad voor vandaag. De volgende keer stoppen we bij het laatste station: we bekijken de nineties en het huidige modebeeld, waarin alles geoorloofd is.
Dag lieve modeminnaressen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten