woensdag 8 februari 2012

Voor de echte discolovers


Voguecover uit de seventies

Lieve modeminnaressen, ook vandaag zullen we jullie helpen aan jullie ADH vitamine M (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid mode) Lees, geniet en voor straks: slaap lekker.

Tijdens de jaren ’70 werd het modebeeld nog gevarieerder dan in de jaren ’60. Het was voorbij met de minimode, het gevaar om elk moment een blaasontsteking op te lopen was dus geweken. In de loop van de jaren ’70 ontstonden een aantal nieuwe trends, maar ook een paar hele nieuwe stromingen. Vandaag doen we het een keer anders: we gaan natuurlijk een verhaal vertellen, maar we illustreren onze woorden met lekker veel foto’s.




Nieuwe trends:



Felle kleuren en een broek

Meisjes met broeken















 * Broeken waren helemaal ingeburgerd en mochten in alle soorten en lengten gedragen worden.



*     Denim werd verwerkt in steeds meer kleding. Jasjes, broeken en giletjes, alles werd gemaakt van spijkerstof. De tuinbroek, een afleiding van de overall (die voor het werk bedoeld was), werd een trend. Ook nu is denim weer populair, het merk Gstar bijvoorbeeld verkoopt waanzinnig. Ter vergelijking: een advertentie van Jordache (toen een bekend denimmerk) in de jaren ’70 en een Gstar advertentie van nu. De Jordache reclame en de advertentie van Gstar hebben een aantal overeenkomsten. Denim staat centraal op de foto, de modellen dragen namelijk allemaal kleding gemaakt van deze stof. Ook het minimalistische beeld valt op. Zowel op de eerste als op de tweede foto wordt geen gebruik gemaakt van felle kleuren en afleidende tekst. Het verschil tussen de twee is te zien aan de andere belichting. De reclame van Jordache is duidelijk gemaakt in een tijd waarin men een stuk minder goed was met belichting dan nu. Het andere verschil ligt bij de trends. De sigarettenpijp op de foto van Jordache is op dit moment totaal niet in de mode, terwijl de shorts die het meisje van Gstar draagt nu ontzettend trendy zijn.

* Vanuit Parijs had Kenzo, een ontwerper, grote invloed op het modebeeld. Hij introduceerde Tibetaanse klederdracht en maakte zeer wijde kleding populair.


Kenzo advertentie, 1973



Kenzo nu, gebaseerd op de 70s

*         Één van de meest opvallende trends van de jaren ’70 is tweedehands kleding. Voor het eerst in de geschiedenis werd het een trend om kleding te dragen die niet nieuw was. (Dit kwam door de invloed van de oliecrisis en de kennismaking van de westerse wereld met de Derde Wereld. )


*   printjes waren nog steeds heel populair, ook in het interieur vonden zij hun plek. In de jaren '60 waren de kleuren nog niet zo fel als in de jaren '70. De kleuren deden soms pijn aan je ogen, zo fel waren ze.

Printjes all over

Seventies interieur


Stromingen in de jaren ’70:

·         Disco: de discogroep de beegees was mateloos populair, hun nummer stayin’ alive is zelfs nog steeds bekend. De stijl van de disco is overdreven en groot en kleurrijk. Hieronder een sfeerimpressie.
De Beegees



·         Punk: hanenkammen, leren of afgescheurde broeken, alles kon als het maar rebels was.


afgescheurde mouwen en leren broeken

Punk ladies


Hebben jullie trouwens al door dat het bijna carnaval is? De disco- of de punkerlook zouden misschien wel iets voor jullie zijn. Als discoqueen zie je er fabulous uit en als punker loopt iedereen met een boog om je heen, het is maar waar je zin in hebt. Wat trek jij aan met carnaval? Let us know!

Natuurlijk hebben we ook vandaag een toetje, namelijk het nummer stayin' alive van de Beegees. (let even op het lange haar en de afgrijselijke, verschrikkelijke, oerlelijke kleding)









Geen opmerkingen:

Een reactie posten