donderdag 2 februari 2012

Snow, sneezes and sixties




Het is belachelijk koud buiten, het waait, het sneeuwt en je neus vriest eraf. Hoog tijd dus om op te warmen met een kop hete chocolademelk en een flinke dosis fashion from the sixties!


John F. Kennedy

De jaren '60 waren politiek gezien alles behalve rooskleurig. De Koude Oorlog was in volle gang. Hoewel er over en weer geen raketten werden afgeschoten, was de spanning in het land der Politici duidelijk voelbaar, want de Verenigde Staten en de Sovjet Unie stonden op gespannen voet met elkaar. John F. Kennedy was president van Amerika en dat was voor veel vrouwen een groot geluk. Waarom? Daar kom je wel achter als je verder leest..

De bescheidenheid die  soms nog doorscheen tijdens de fifties was verdwenen. Aan het begin van de sixties werd al duidelijk dat je jezelf mocht laten zien. Alles was toegestaan: korte rokken, lange rokken, lang haar, kort haar en ga zo maar door. Om het lijstje met trends iets overzichtelijker te maken splitsen we de sixties op in een paar categorieën.


Jackie O.: het complete plaatje
zonnebril, parelkettigen,
mantelpak en pillbox-hat

De beginjaren ’60 werden gedomineerd door de stijl van Jackie Kennedy, die jullie misschien beter kennen als Jackie O. Jackie Kennedy werd geboren als Jackie Lee Bouvier op 28 juli 1929 in New York en stierf aan kanker in 1994 op 64-jarige leeftijd. Jackie was getrouwd met John F. Kennedy, ex-president van de Verenigde Staten. Van 1961 tot 1963 (het jaar waarin Kennedy werd vermoord) was Jackie de first lady. President Kennedy was veel te zien op televisie en werd meestal vergezeld door zijn vrouw, die dus ook veel op tv verscheen. Mannen luisterden naar wat meneer Kennedy te zeggen had, terwijl vrouwen zich vergaapten aan de stijlvolle outfits van mevrouw Kennedy. Jackie O. staat bekend om haar elegante outfits, die precies bij haar lichaam pasten. Ze was fan van mooie nauwsluitende mantelpakjes en een piekfijne afwerking van haar outfits. Pareloorbellen en -kettingen waren haar meest gedragen accessoires. Ook de ‘pillbox-hat’ werd heel populair doordat Jackie er vaak een droeg. In tegenstelling tot de chaos die heerste in de modetrends, was de kleding van Jackie rustig en goed op elkaar afgestemd. Één eyecatcher was volgens haar genoeg voor een complete outfit. Het laatste detail dat Jackie nodig had om haar outfit af te maken was een enorme zonnebril, hiernaast te zien op de foto. Op de foto kun je ook de beroemde 'pillbox-hat' bewonderen, voor het geval je niet weet wat voor vorm zo'n hoed heeft.


minirokken

Rond 1965 werd de mode veel uitbundiger dan tijdens de jaren ervoor. Rokken werden kort-korter-kortst en sexy zijn was de normaalste zaak van de wereld. Sexy was een woord dat Mary Quant wel aansprak, want in 1962 introduceerde zij de minirok, die in de late jaren ’60 mateloos populair werd. Ook de bikini vond haar plek in het modebeeld, omdat die in 1963 voor het eerst op het witte doek was verschenen in de film Beach Party.



Twiggy in een a-lijn jurkje

Naast de sexy look was ook de look die we nu retro noemen heel hip. Minirokken en a-lijnjurken passen helemaal in dit beeld. (een jurk met een a-lijn is strak aan de bovenkant en loopt wijd uit naar beneden, meestal tot een centimeter of 10 onder de billen) Twiggy was het stijlicoon van de late jaren ’60 en zij zorgde voor extra populariteit van de minirok en de a-lijnjurk.Maar niet alleen Twiggy's kledingstijl was in de mode, ook haar figuur (of beter gezegd niet-figuur) werd populair.  De patronen van die tijd waren niet meer gemaakt om precies op het lichaam aan te sluiten. De a-lijnjurk is hiervan een voorbeeld, maar ook de jurk met empirelijn kwam voor. (empirelijn: jurk die helemaal wijd uitloopt tot aan de voeten.) De kleding had meestal felle kleuren of psychedelische prints, ook polkadots werden veelvuldig gebruikt als print voor blousjes en jurken.

In tegenstelling tot de jaren ’50, waren accessoires niet zo belangrijk meer tijdens de jaren ’60. Vooral de outfit moest hoge ogen gooien, de accessoires waren bijzaak geworden. Hoedjes daarentegen werden steeds groter en idioter. Allerlei rare vormen en kleuren verschenen op het hoofd van stijlvolle meisjes.


Twiggy promoot nepwimpers

moderne sixties make-up

Qua beauty was alles mogelijk, vaak tot in extremen. Nepwimpers waren een echte rage en werden vaak gedragen in combinatie met zware eyeliner en veel oogschaduw. Wenkbrauwen werden met behulp van een wenkbrauwpotlood aangezet. Er was geen vast kapsel dat de sixties domineerde. Het kapsel van Jackie O. was populair, maar ook de beehive (de bijenkorf) was een gewild kapsel.


Hippie toen

moderne hippiestijl

Aan het eind van de jaren ’60 kwam de hippiecultuur echt op gang. De aparte stijl die de hippies hadden beïnvloedde ook de mode op de catwalk. Wijde pijpen, heel lang haar en tye-die werd populair bij de designers.


Voor mannen waren de verwachtingen overduidelijk. De Beatles veroverden modeland met hun lange en onverzorgde haar. De kledingstijl van de Beatles werd uitgeroepen tot geweldig en daarom kopieerden veel jongemannen hun stijl, compleet met leren jasjes, sneakers en bloempotkapsels. Jammer genoeg ontkwam ook één van onze vaders niet aan dit lot en heeft hij (naar onze  mening) de helft van zijn jeugd compleet voor jan lul gelopen met zijn bloempot/Beatleskapsel.(sorry pap)

Zoals jullie kunnen lezen waren de sixties een aantal roerige jaren, niet alleen op modegebied. Ondanks het feit dat de Koude Oorlog woedde in alle hevigheid, werd Vogue gewoon uitgebracht en sprongen nieuwe trends als paddestoelen uit de grond. De minirok en de a-lijnjurk brachten de grootste veranderingen aan, want nooit eerder was er zoveel been te zien onder de kleding. Ook Jackie Kennedy en de Beatles hebben veel invloed gehad op het modebeeld tijdens de sixties en zelfs nu nog steeds laten designers zich inspireren door deze vernieuwende stijliconen.

Als laatste extraatje: een tutorial over hoe je je eigen beehive kunt creëren.


Draag jij wel eens kleding in de stijl van de sixties? Laat het ons weten, want we zijn benieuwd!












Geen opmerkingen:

Een reactie posten