donderdag 8 maart 2012

So long, farewell, auf wiedersehen, goodbye

Lief Profielwerkstuk,

Houd de tissues in de aanslag, want dit is het eind van onze liefdevolle relatie. Je hebt ons gesteund door dik en dun, maar nu is het toch echt tijd voor afscheid. Onze modieuze hoofdjes zijn moe van Vogue en van je grenzenloze eisen. Met een gerust hart kijken we terug op alles wat we de afgelopen maanden gedaan, gemaakt en gelezen hebben. We denken terug aan al onze romantische momenten, de eindeloze avonden die we samen doorbrachten, maar we herinneren ons ook de ruzies en de irritaties die je in ons hoofd teweeg bracht. Dit trio eindigt hier en gaat verder als een duo. Wij lifestylenerds blijven vriendinnen, maar lief Profielwerkstuk, we maken het uit...

Nee lieve modeminnaressen, even zonder gekheid. Wij, Pauline en Talisa, zijn eindelijk klaar met deze zware bevalling. Vogue heeft ons gefascineerd en gefrustreerd, maar vooral ook veel vreugde bezorgd.
Als laatste van alles willen we jullie nog even een kijkje geven in onze hoofden. Hoe denken wij nu over Vogue? Maar vooral: welke conclusies hebben wij getrokken uit ons onderzoek?

Lees mee!

Het begon in 1892, toen Arthur Baldwin Turnure het weekblad oprichtte als gazette voor de elite van New York. Pas nadat Conde Nast in 1909 Vogue overnam, werd het blad een groot succes en veranderde de wekelijkse uitgave naar een maandelijkse publicatie. Vanaf die tijd zijn er vele veranderingen opgetreden in zowel advertenties, covers, modetrends als schoonheidsidealen.

Ook de techniek heeft vanaf 1892 niet stilgestaan. Onder andere de kleurenfotografie, de televisie en internet deden hun intrede in de wereld. Vogue heeft trends altijd snel opgepikt en sommige trends voorspeld, ook in de wereld van de nieuwe technieken bleef Vogue niet achter. Ze was één van de eerste bladen die de kleurenfotografie gebruikte op de covers.

De mode is sinds het begin van de 20e eeuw elk decennium anders geweest. De crises die zich in deze eeuw hebben voorgedaan, hadden hier veel invloed op. De roklengte bijvoorbeeld is altijd een goede indicatie geweest van de stand van economische zaken. Vogue heeft altijd ingespeeld op de heersende schoonheidsidealen en modetrends. Hierdoor zijn de verkoopcijfers van het blad altijd hoog en blijft het merk Vogue groeien. 

Vogue is altijd een thuis geweest voor vele excentrieke persoonlijkheden, die binnen het tijdschrift de ruimte kregen om zich te ontwikkelen. Onder andere Anna Wintour, Grace Coddington en Diana Vreeland zijn groot geworden onder de vleugels van Vogue. Ook fotografen en modellen werden door Vogue onder haar hoede genomen en zijn zo uitgegroeid tot tijdloze successen.

Tijdens ons onderzoek hebben we ook gekeken naar de schaduwzijde van Vogue. Mode is niet alleen maar leuk, haar wereld is keihard. Er wordt voortdurend naar perfectie gestreefd, zonder uitzonderingen. Vele modellen zijn hiervan slachtoffer en bezwijken onder de druk van dun zijn. Ook de lezeressen van Vogue worden beïnvloed door foto’s in het blad. Niet alleen de dunne modellen, maar ook het gebruik van photoshop geeft een surrealistisch beeld van de werkelijkheid. Onze mening over Vogue is hierdoor niet veranderd, maar wel beter overdacht.

Vogue was mode. Vogue is mode. Vogue blijft mode. Dit is de conclusie die wij trekken uit ons onderzoek. Hoe ver de redacteuren en andere invloedrijke personen ook van elkaar verschilden, van mening of van uiterlijk, het streven naar vernieuwing en het in beeld brengen van mode stond altijd voorop.



Als aller aller allerlaatst een filmpje..


Caught in action

Vandaag sluiten we af met een aantal foto's. Deze foto's weergeven heel goed de mode van nu, omdat ze op straat genomen zijn. Willekeurige personen zijn op de foto gezet en laten hun stijl zien aan de wereld. De mode van nu is gek, alles is mogelijk en uitersten zijn vandaag de dag beste vrienden. Het gaat niet om een bepaalde stijl, het gaat niet om een bepaald persoon. Het gaat om JOU. Jij mag gezien worden en je kledingkast al helemaal.

Geniet met ons mee van een aantal inspirerende kiekjes!


 


 

















Krijgen jullie ineens ook zoveel zin om te shoppen?

dinsdag 6 maart 2012

We're gonna party, like it's your birthday!

Vandaag is de dag dat ik mezelf meerderjarig mag noemen want... ik ben 18 geworden vandaag. Als je jarig bent krijg je natuurlijk allemaal cadeautjes (zoals een héél leuk t-shirt van je vriendinnen) maar het is ook leuk om iets te geven. Het is moeilijk om jullie allemaal een stukje taart te geven ofzo dus daarom geef ik jullie maar een enorm gaaf nieuwtje, namelijk: 22 maart is Vogue Nederland overal te koop! Hoe leuk is dat?! 
Hopelijk kunnen jullie mijn traktatie op prijs stellen. Voor meer informatie kun je op www.vogue.nl kijken. 
Sorry voor het enorme aantal uitroeptekens!!!


P.S Hieronder zie je het shirt dat ik gekregen heb van mijn vriendinnen.


P.P.S Even voor de duidelijkheid, het duurt nog 16 nachtjes voordat Vogue Nederland in de winkel ligt.


Image 1 of Eleven Paris Mona T-Shirt

vrijdag 2 maart 2012

What's for dinner?

We hebben ons nog nooit zo erg geschaamd! Het is al weer veel te lang geleden dat we een What's for dinner geschreven heb en daarin stiekem een beetje over ons leven buiten lifestylenerds praten. Hopelijk kunnen we het goed maken als we op dit bericht héél erg ons best doen.


Allereerst beginnen we natuurlijk met wat we eten. Op het menu: chinese kool, spekjes, gehakt, rijst en nog wat smaakmakers. Klinkt goed toch? Het belangrijkste deel moet echter nog komen, vanavond staat namelijk de verjaardag van een vriendin op de planning en daar verwachten wij wel wat lekkers aan te treffen. We willen haar niet onder druk zetten, dat we dat duidelijk hebben.
Speciaal voor Liz!
Ondertussen loopt ons leven als een sneltrein. We maken examens, vieren carnaval (en gaan verkleed als fransman met snor), lezen boeken voor mondelingen, zetten scripties in elkaar, gaan winkelen in Antwerpen terwijl we eigenlijk ziek zijn en we doen mee aan een intakedag voor onze toekomstige studie (International Lifestyle Studies). Vandaag hebben we allebei een positief advies teruggekregen dus we kunnen met een goed gevoel aan de studie beginnen! Ook op fashion gebied gaat het goed. In Antwerpen hebben we goed gescoord en gisteren is er nog een prachtig paar roze hakken aangeschaft. Kortom, alles loopt op rolletjes. Af en toe een beetje vakantie zou ook fijn zijn maar dat zit er voorlopig niet in. Laat ons weten hoe het met jou gaat. Vertel over jouw carnaval (sorry, we kunnen er niet omheen), over je liefdes, over de zin van het leven of natuurlijk over wat je vanavond gaat eten. Begin langzaam aan het idee te wennen dat lifestylenerds niet lang meer bestaat want het einde van het profielwerkstuk komt in zicht! Treur niet, wij zullen er altijd zijn voor jullie.

vrijdag 24 februari 2012

Wijde pijpen en Kermit de kikker t-shirts

Na de eighties belanden we in de jaren ’90, de tijd dat wij Lifestylenerds nog mini nerdjes waren.

wijde pijpen bij het merk All Saints

Als we terugkijken naar foto’s van toen we klein waren, zien we nogal wat verschillen met hoe we er nu uitzien. (En dan hebben we het niet over het feit dat we gegroeid zijn, maar over de afgrijselijke kleding die we nu gelukkig niet meer dragen.) Lees en geniet mee van de nineties.


De kleding tijdens de jaren ’90 was wijd. De broekspijpen waren niet nauwsluitend zoals nu, maar waren zo wijd dat we zelfs met twee benen tegelijkertijd in één pijp pasten. De broeken waren niet alleen wijd, maar zakten ook steeds verder naar beneden. Waar de broek tijdens de jaren '80 eerst nog de navel bedekte, kwamen in de jaren ’90 zelfs de heupbotjes boven de broekband uit.
Keira Knightley in een naveltruitje






In 2012 worden t-shirts meestal ergens onder gedragen, om je lijf warm te houden, of om een leuk accent te geven aan je outfit. In de jaren ’90 was dat wel anders. Shirts werden juist als eyecatcher van een outfit gedragen en waren bedrukt met allerlei soorten prints. Ook het hoofd van bekende mensen of stripfiguren werden veelvuldig op t-shirts gedrukt. Naarmate de tijd verstreek tijdens de jaren '90, werden de shirts steeds korter, totdat er een blote buik te zien was.


Denim, denim en nog eens denim

In de jaren ’90 werd denim geadopteerd als de nieuwste rage. Tijdens de eighties was spijkerstof ook al populair, maar tien jaar later werd daar nog een schepje bovenop gedaan. Niet alleen een broek was van spijkerstof, maar ook de bovenkleding, bijvoorbeeld een gilet of een spijkerjasje. De denimtrend is sinds de jaren ’90 nooit meer weggegaan. Nog steeds dragen we veel kleding van spijkerstof, niet alleen omdat het praktisch is, maar ook omdat het lekker zit. Kijk op een gewone doordeweekse dag maar eens rond in je klaslokaal: wedden dat meer dan de helft van je klasgenoten een spijkerbroek draagt?


Een andere, lichtelijk idiote trend van de jaren ’90 is de rok-over-broekrage. Onder een rok hoefde je niet perse een legging of een panty te dragen, een broek was juist trendy. Zo gebeurde het dus dat vrouwen een spijkerbroek droegen, met daarover een sexy rokje. Als je het ons vraagt is het maar goed dat deze trend vandaag de dag definitief uit ons straatbeeld is verdwenen.

In de jaren '90 waren de spicegirls helemaal hot. Hoewel ze nu niet meer hip zijn, is hun kledingstijl nog altijd het bekijken waard! Kijk mee naar een paar kiekjes van Victoria 'Posh spice' Beckham en haar zingende vriendinnen.


De foute trends van de jaren '90
maar weer eens benadrukt

90's trends: tshirt en spijkerjurkje

















De trends die we nu hebben beschreven zijn natuurlijk niet de enige trends van de jaren negentig, maar wel degenen die er het meest uitsprongen en het leukst waren om te beschrijven. Als afsluiting van onze reis door modeland eindigen we in 2012, het jaar waarin alles mag.

Lieve modeminnaressen, bereid jullie voor op het allerlaatste artikel over trends dat snel online zal staan..



woensdag 15 februari 2012

Ode aan de lippenstift

Deze rubriek heet eigenlijk ode aan de mode maar waarom alleen over kleding praten als je ook over... lippenstift kan praten!? 
Daarom schrijven wij als dagelijkse lippenstiftgebruikers ode aan de lippenstift.


Duizenden jaren geleden wilden vrouwen ook al de aandacht op hun lippen vestigen. Dit deden ze met bijvoorbeeld vermorzelde juwelen, fijngemaakte kevers en wat glans door een substantie van visschubben. Wat korter geleden (de 16e eeuw om precies te zijn) , was koningin Elizabeth I het boegbeeld voor felrode lippen en een spierwit gezicht. Lippenstift werd toen gemaakt door bijenwas en roodgekleurde grondstoffen uit planten.


1870 was het jaar van de eerste 'echte' lippenstift, genaamd 'Ne m'oubliez pas' van Guerlain (nu nog steeds een erg bekend beauty -merk, vertaald: Vergeet me niet). De lippenstift was een mix van boter en grapefruitpommade. In 1915 werd de draaihouder uitgevonden door de Amerikaan Maurice Levy. 
Toendertijd zaten er gifstoffen (zoals kwik, lood, vermiljoenen arsenicum) in de lippenstift: een gevaar voor de mannen dus! Vanaf 1924 werden deze stoffen verboden, wat een opluchting. 
In de jaren '90 kwam de eerste long-lasting lipstick op de markt (door Lip-Ink International company).


De huidige lippenstift bestaat uit: was (voor stevigheid), kleurpigmenten en verzachters (diverse soorten olie). 




Nu zijn jullie (en wij) weer helemaal up-to-date wat lippenstift betreft. Op dit moment besmeren wij onze getuite lippen dagelijks met Chanel 84, flamboyante. Vergeet niet... lippenstift kan altijd, geef je lippen de aandacht die ze verdienen. 


Hierboven zie je nog een filmpje van Chanel. Het jaartal hiervan kunnen wij jullie helaas niet geven. 

dinsdag 14 februari 2012

Kleurexplosie tijdens Valentijn

We zijn bijna aan het eind gekomen van onze treinreis door modeland. Vandaag maken we een tussenstop in de jaren ’80 en daarna tukken we verder naar de jaren ’90. Dit artikel dragen we op aan iedereen die vandaag geen Valentijn heeft, als een leuke afleiding en misschien als inspiratiebron voor je kledingkast.

De eighties waren over de top. Neon kleuren, schoudervullingen en knetterhoge hakken waren de normaalste zaak van de wereld. Als je terugkijkt naar oude foto’s van je moeder kom je vast ook enorm hoog geföhnde kapsels tegen, want dat was helemaal de trend.

Op dit moment komen de eighties weer terug in het modebeeld. Aan de hand van oude en nieuwe kiekjes gaan we door de trends van de jaren ’80.


 


Toen: fluo kleurtjes en rare prints



Nu: color blocking to the next level

Neon kleuren waren in de jaren ’80 helemaal hot. Fluorescerende kleuren namen het modebeeld over. Niet accessoires werden vervaardigd in felle kleurtjes, ook complete outfits werden in fluokleuren gedragen. Waar men het vroeger had over new rave, spreken we nu van color blocking. Het laten botsen van kleuren die eigenlijk totaal niet bij elkaar passen is een heuse rage geworden.


Ook de jumpsuit heeft vorig jaar zijn rentree gemaakt. Een jumpsuit is een soort fashionable overall, het bedekt namelijk én je boven- én je onderlijf. Onze moeders droegen jumpsuits tijdens de eighties, in alle soorten en maten. Het bewijsmateriaal bestaat zelfs nog en ligt waarschijnlijk bij oma op zolder. Nu dragen wij de oude, vertrouwde jumpsuit weer met plezier. Na een (onbevredigde) grote zoektocht naar de perfecte jumpsuit in 2008, hingen in 2009 de kledingrekken vol met de broekpakken.




Toen: ABBA in jumpsuits

Nu: jumpsuits op de catwalk

















Schoudervullingen zaten in bijna elk kledingstuk. Het virus van de schoudervulling nestelde zich als eerst in de jasjes. De bedoeling was om de illusie te kweken dat de schouders even breed waren als de heupen. Hierdoor werd de nadruk gelegd op de taille, het zogenaamde zandloperfiguur. Na de jasjes waren ook de jurken, truien en t-shirts aan de beurt, ieder kledingstuk kreeg een schoudervullinkje.  Sommige mensen zijn (helaas) nooit gestopt met het dragen van schoudervullingen, maar pas een paar jaar geleden heeft de schoudervulling definitief zijn plek heroverd in het modebeeld.

Toen: Madonna in een colbertje met
schoudervulling

Nu: Balmain op de catwalk























Een andere trend die nu zijn comeback maakt is de polka dot. De stippeltjesprint werd in de jaren ’80 veelvuldig gedragen en heeft ook sinds 2005 weer zijn plaats gevonden in het huidige modebeeld. Een strik in het haar kan gestippeld zijn, maar ook een jurk of een paar schoenen. In principe elk kledingstuk waarop een print gedrukt kan worden, bestaat vandaag de dag ook in polka dot uitvoering.


Toen: polka dots in verschillende
kleuren en op allerlei manieren

Nu: Katy Perry met polka dots

Als laatste trend bespreken we de legging. De legging was tijdens de eighties een graag geziene gast. Onder oma-achtige truien, onder korte rokjes en in alle kleuren van de regenboog, de legging werd te pas en te onpas gedragen. Na een waanzinnige comeback een paar jaar geleden, is de populariteit van dit beenverwarmende kledingstuk nu weer aan het afnemen. Misschien is het het feit dat de legging niet erg flatteus staat of misschien heeft Anna Wintour weer eens opnieuw een lijstje gemaakt van wat wel en niet 'in' is, we’ll never know.


Toen: zwarten kanten leggings
in Cosmopolitan

Nu: voor een feestje of
voor waaghalzen...

Wij hebben onze dosis fashion wel weer gehad voor vandaag. De volgende keer stoppen we bij het laatste station: we bekijken de nineties en het huidige modebeeld, waarin alles geoorloofd is.
Dag lieve modeminnaressen!


Ode aan de BH

We moeten er niet aan denken dat we zonder bh door het leven moeten. Niet alleen omdat we die ondersteuning nodig hebben (laten we het zo zeggen: dat verschilt per persoon), maar ook misschien omdat we het willen laten lijken dat we een maatje meer hebben.

Elk kledingstuk kent zo zijn eigen geschiedenis, net als de bh.
De bh is een vrij nieuw keldingstuk, voor het eerst ontworpen in 1907. Dit keer was de uitvinder niet een mannelijke grijsaard maar een vrouw, Mary Phelps Jacob (20 april 1891, ze had een bevoorrechte jeugd en trouwde twee keer). Zij maakte van doeken en wat lint de eerste bh. Rond 1913 vroeg ze er patent op aan en verkocht ze het aan Warner Brothers Corset Company.
Warner Brothers Corset Company verdiende miljoenen dollars aan de bh. Rond 1923 werd het cupmatensysteem bedacht.
Sinds Madonna op het podium schitterde in een puntbeha van Jean Paul Gaultier is de bh zelfs niet meer uit de kledingkast weg te denken.
Vogue besteedt weinig aandacht aan de bh, het wordt niet geschroomd ze boven kledingstukken uit te laten komen maar wordt niet apart geshowd in shoots. 

Na al die stoffige bh's verdienen jullie wel wat trends van nu.
We houden ons beperkt tot twee voorbeelden want er is niets zo verschillend als een smaak van een vrouw wat bh's betreft!



woensdag 8 februari 2012

Voor de echte discolovers


Voguecover uit de seventies

Lieve modeminnaressen, ook vandaag zullen we jullie helpen aan jullie ADH vitamine M (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid mode) Lees, geniet en voor straks: slaap lekker.

Tijdens de jaren ’70 werd het modebeeld nog gevarieerder dan in de jaren ’60. Het was voorbij met de minimode, het gevaar om elk moment een blaasontsteking op te lopen was dus geweken. In de loop van de jaren ’70 ontstonden een aantal nieuwe trends, maar ook een paar hele nieuwe stromingen. Vandaag doen we het een keer anders: we gaan natuurlijk een verhaal vertellen, maar we illustreren onze woorden met lekker veel foto’s.




Nieuwe trends:



Felle kleuren en een broek

Meisjes met broeken















 * Broeken waren helemaal ingeburgerd en mochten in alle soorten en lengten gedragen worden.



*     Denim werd verwerkt in steeds meer kleding. Jasjes, broeken en giletjes, alles werd gemaakt van spijkerstof. De tuinbroek, een afleiding van de overall (die voor het werk bedoeld was), werd een trend. Ook nu is denim weer populair, het merk Gstar bijvoorbeeld verkoopt waanzinnig. Ter vergelijking: een advertentie van Jordache (toen een bekend denimmerk) in de jaren ’70 en een Gstar advertentie van nu. De Jordache reclame en de advertentie van Gstar hebben een aantal overeenkomsten. Denim staat centraal op de foto, de modellen dragen namelijk allemaal kleding gemaakt van deze stof. Ook het minimalistische beeld valt op. Zowel op de eerste als op de tweede foto wordt geen gebruik gemaakt van felle kleuren en afleidende tekst. Het verschil tussen de twee is te zien aan de andere belichting. De reclame van Jordache is duidelijk gemaakt in een tijd waarin men een stuk minder goed was met belichting dan nu. Het andere verschil ligt bij de trends. De sigarettenpijp op de foto van Jordache is op dit moment totaal niet in de mode, terwijl de shorts die het meisje van Gstar draagt nu ontzettend trendy zijn.

* Vanuit Parijs had Kenzo, een ontwerper, grote invloed op het modebeeld. Hij introduceerde Tibetaanse klederdracht en maakte zeer wijde kleding populair.


Kenzo advertentie, 1973



Kenzo nu, gebaseerd op de 70s

*         Één van de meest opvallende trends van de jaren ’70 is tweedehands kleding. Voor het eerst in de geschiedenis werd het een trend om kleding te dragen die niet nieuw was. (Dit kwam door de invloed van de oliecrisis en de kennismaking van de westerse wereld met de Derde Wereld. )


*   printjes waren nog steeds heel populair, ook in het interieur vonden zij hun plek. In de jaren '60 waren de kleuren nog niet zo fel als in de jaren '70. De kleuren deden soms pijn aan je ogen, zo fel waren ze.

Printjes all over

Seventies interieur


Stromingen in de jaren ’70:

·         Disco: de discogroep de beegees was mateloos populair, hun nummer stayin’ alive is zelfs nog steeds bekend. De stijl van de disco is overdreven en groot en kleurrijk. Hieronder een sfeerimpressie.
De Beegees



·         Punk: hanenkammen, leren of afgescheurde broeken, alles kon als het maar rebels was.


afgescheurde mouwen en leren broeken

Punk ladies


Hebben jullie trouwens al door dat het bijna carnaval is? De disco- of de punkerlook zouden misschien wel iets voor jullie zijn. Als discoqueen zie je er fabulous uit en als punker loopt iedereen met een boog om je heen, het is maar waar je zin in hebt. Wat trek jij aan met carnaval? Let us know!

Natuurlijk hebben we ook vandaag een toetje, namelijk het nummer stayin' alive van de Beegees. (let even op het lange haar en de afgrijselijke, verschrikkelijke, oerlelijke kleding)