dinsdag 13 december 2011

The devil and the angel

Invloedrijke personen


Fotografen, modellen, celebrities en natuurlijk redacteuren. Zonder hen geen Vogue. Stel je voor hoe het tijdschrift eruit zou zien zonder bijvoorbeeld Mario Testino en Kate Moss! Sommige mensen kunnen nou eenmaal niet zonder Vogue, maar Vogue kan zeker ook niet zonder een aantal mensen.


Anna Wintour
Als je aan invloedrijke personen denkt, dan denk je aan Anna Wintour. Deze ietwat onaardig overkomende vrouw (we houden het netjes) met haar strakke bob is hét gezicht van de tijdschriftenwereld. Anna Wintour komt uit Londen (3 november 1949). Dat ze moderedactrice is, is eigenlijk bepaald door haar vader, Charles Wintour, die redacteur was bij de Evening Standard (Amerikaanse krant). Toen Anna een keer een beroepskeuzetest moest invullen zei haar vader 'Vul gewoon moderedacteur in'. Zo gezegd, zo gedaan. Eerst ging ze aan de slag bij Harper's en Queen, voor haar het begin in de mode industrie. Vervolgens ging ze naar Harper's Bazaar in New York. Na nog een carrière bij Viva en Savvy belandde ze bij Vogue waar ze tot nu toe nog steeds werkt.
Toen Anna nog jong (en misschien minder ondoorgrondelijk) was, kreeg ze van haar oma het tijdschrift Seventeen, voor haar het hoogtepunt van de maand. Haar familie 'onder andere haar twee broers, 1 zus en dochter' amuseren zich om haar werk. Dat mode zo serieus wordt genomen is voor hun onbegrijpelijk. 
Anna is natuurlijk geen lieverdje (denk maar aan The devil wears Prada, waar de hoofdredactrice verdacht veel trekjes van Anna bevat). Maar waar zou Vogue zijn zonder haar? Zij zorgt ervoor dat elke dag weer honderden mensen meehelpen om het tijdschrift tot een wereldwijd succes te maken. 


Grace Coddington
Grace Coddington is creative director bij Vogue. Mevrouw roodhardige Coddington komt uit Noord-Wales. Noord-Wales is moeilijk bereikbaar voor Vogue met als gevolg dat Grace drie maanden oude Vogues moest lezen. Toen in het tijdschrift een advertentie verscheen voor een modellenwedstrijd van Vogue, voelde Grace zich geroepen om mee te doen. Ze deed mee en won. In '59 verscheen haar eerste modellenfoto, vanaf toen werd ze full-time model. Na een auto-ongeluk (op 26 jarige leeftijd) was haar gezicht beschadigd en kon ze geen modellenwerk meer blijven doen. 
De volgende stap in haar carrière was werken bij de Engels Vogue als aankomend redactrice. Na 20 jaar zag ze haar kans schoon en ging bij de Amerikaanse Vogue werken in New York. Anna Wintour en Grace Coddington begonnen tegelijk bij de Amerikaanse Vogue.
De voorkeur van Grace licht bij zachte kleuren en een ietwat bewogen beeld in plaats van het veel voorkomende strak en helder. Volgens haarzelf is ze achtergebleven... 'Ik ben nog steeds romantisch'. 
Neem deze tip aan van Grace: 'Val nooit in slaap in de auto. Blijf kijken want wat je ziet kan je inspiratie geven'. 


 Nu we Anna en onze favoriet Grace besproken hebben gaan we door met de geschiedenis van invloedrijke personen rondom het tijdschrift Vogue. Veel informatie die je hierboven ziet komt van de documentaire The September issue... zeker een aanrader. Vooral het stukje waarin Anna de buik van de cameraman op een foto wil laten retoucheren. Kijk nou zelf... moet dat buikje echt weg? Wat een lacher.  


Van boven naar beneden:
Anna Wintour met André Leon Talley, een jonge Anna Wintour,
een jonge Grace Coddington, Grace Coddington, de foto met de cameraman en de trailer van The September Issue. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten