donderdag 1 december 2011

The art of Vogue covers maar dan anders



Vogue covers na 1940


Over covers na 1940 is geen specifieke informatie te vinden. De enige kenmerken die we aan die tijd kunnen verbinden zijn:
- het overheersende gebruik van fotografie. Later wordt dit zelfs de enige techniek die gebruikt wordt.
- daarnaast zien we een toename van het aantal celebrities op de cover.
Er zitten natuurlijk grote verschillen in een cover uit 1950 en een cover uit 1980. De fotografie ontwikkelt zich met als gevolg dat de kleuren helderder worden. Ook kunnen foto's bewerkt worden, waardoor aan alle wensen voldaan kan worden. Om toch een goed beeld te geven van de covers na 1940 laten we van elk decennium één of meerdere covers zien. 

Oktober 1945, door art director James de Holden-Stone. De oorlog is ten einde en Vogue heeft geen passende cover voor de editie van oktober. James (art director van die tijd) heeft de juiste oplossing: een vredige, strakblauwe hemel. De blauwe hemel weerspiegelt de 'nieuwe' vrijheid. 


 Augustus 1957, door Norman Parkinson. Een verleidelijke, jonge vrouw. Het roken van een sigaret laat de vrouw uitdagend overkomen. Rokende vrouwen was vroeger volledig getolereerd. Deze cover staat gelijk aan een overdosis paars!


Juni 1962, door David Bailey (Engels fotograaf, geboren in 1938) en model Jean Shrimpton (die in totaal op vier covers schittert). Ze is het bekendste Britse model van de jaren '60. Deze cover belooft de mooiste zomer volgens Vogue zelf. Over die zomer maken wij ons geen zorgen maar de enorm gestroomlijnde vorm van de wenkbrauw wel! 
Hiernaast zie je nog een andere cover met Jean Shrimpton. 
Hé Christian Diorhoed, waar ga je met Jean naar toe?


Januari 1974, gemaakt door David Bailey. Is dat nou een jonge Manolo Blahnik? Ja, juistt! Samen met model Anjelica Huston staat hij het nieuwe jaar te vieren op een strand in Corsica. Anjelica draagt een jurk van Bruce Oldfield voor een schamele 100 pond! Wat koop je daar tegenwoordig nog voor?


Hopelijk heb je aan de hand van dit beeldmateriaal een idee gekregen van de covers uit de jaren 1940-1980! Volgende keer natuurlijk meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten