Houd de tissues in de aanslag, want dit is het eind van onze liefdevolle relatie. Je hebt ons gesteund door dik en dun, maar nu is het toch echt tijd voor afscheid. Onze modieuze hoofdjes zijn moe van Vogue en van je grenzenloze eisen. Met een gerust hart kijken we terug op alles wat we de afgelopen maanden gedaan, gemaakt en gelezen hebben. We denken terug aan al onze romantische momenten, de eindeloze avonden die we samen doorbrachten, maar we herinneren ons ook de ruzies en de irritaties die je in ons hoofd teweeg bracht. Dit trio eindigt hier en gaat verder als een duo. Wij lifestylenerds blijven vriendinnen, maar lief Profielwerkstuk, we maken het uit...
Nee lieve modeminnaressen, even zonder gekheid. Wij, Pauline en Talisa, zijn eindelijk klaar met deze zware bevalling. Vogue heeft ons gefascineerd en gefrustreerd, maar vooral ook veel vreugde bezorgd.
Als laatste van alles willen we jullie nog even een kijkje geven in onze hoofden. Hoe denken wij nu over Vogue? Maar vooral: welke conclusies hebben wij getrokken uit ons onderzoek?
Lees mee!
Het begon in 1892, toen Arthur Baldwin Turnure het weekblad oprichtte als gazette voor de elite van New York. Pas nadat Conde Nast in 1909 Vogue overnam, werd het blad een groot succes en veranderde de wekelijkse uitgave naar een maandelijkse publicatie. Vanaf die tijd zijn er vele veranderingen opgetreden in zowel advertenties, covers, modetrends als schoonheidsidealen.
Ook de techniek heeft vanaf 1892 niet stilgestaan. Onder andere de kleurenfotografie, de televisie en internet deden hun intrede in de wereld. Vogue heeft trends altijd snel opgepikt en sommige trends voorspeld, ook in de wereld van de nieuwe technieken bleef Vogue niet achter. Ze was één van de eerste bladen die de kleurenfotografie gebruikte op de covers.
De mode is sinds het begin van de 20e eeuw elk decennium anders geweest. De crises die zich in deze eeuw hebben voorgedaan, hadden hier veel invloed op. De roklengte bijvoorbeeld is altijd een goede indicatie geweest van de stand van economische zaken. Vogue heeft altijd ingespeeld op de heersende schoonheidsidealen en modetrends. Hierdoor zijn de verkoopcijfers van het blad altijd hoog en blijft het merk Vogue groeien.
Vogue is altijd een thuis geweest voor vele excentrieke persoonlijkheden, die binnen het tijdschrift de ruimte kregen om zich te ontwikkelen. Onder andere Anna Wintour, Grace Coddington en Diana Vreeland zijn groot geworden onder de vleugels van Vogue. Ook fotografen en modellen werden door Vogue onder haar hoede genomen en zijn zo uitgegroeid tot tijdloze successen.
Tijdens ons onderzoek hebben we ook gekeken naar de schaduwzijde van Vogue. Mode is niet alleen maar leuk, haar wereld is keihard. Er wordt voortdurend naar perfectie gestreefd, zonder uitzonderingen. Vele modellen zijn hiervan slachtoffer en bezwijken onder de druk van dun zijn. Ook de lezeressen van Vogue worden beïnvloed door foto’s in het blad. Niet alleen de dunne modellen, maar ook het gebruik van photoshop geeft een surrealistisch beeld van de werkelijkheid. Onze mening over Vogue is hierdoor niet veranderd, maar wel beter overdacht.
Vogue was mode. Vogue is mode. Vogue blijft mode. Dit is de conclusie die wij trekken uit ons onderzoek. Hoe ver de redacteuren en andere invloedrijke personen ook van elkaar verschilden, van mening of van uiterlijk, het streven naar vernieuwing en het in beeld brengen van mode stond altijd voorop.
Als aller aller allerlaatst een filmpje..